Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

Τροπολογία για τα ΜΜΕ

Σε άσχετο σχέδιο νόμου που αφορά μία δωρεά συλλόγου φίλων ενός ογκολογικού νοσοκομείου στο ίδιο το νοσοκομείο.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε τελικά χτες προβλέπει ότι ένας
ενημερωτικός σταθμός μπορεί να αλλάξει περιεχόμενο σε μουσικό αλλά το αντίθετο δεν είναι δυνατό. Με αυτό το τρόπο μπλοκάρονται νέοι παίκτες να μπουν στην αγορά και ελέγχετε ευκολότερα η αγορά με τα λιγοστά ενημερωτικά ραδιόφωνα. Στην τροπολογία που υπογράφουν τέσσερις υπουργοί -Γκ. Χαρδούβελης, Μ. Βορίδης, Γ. Βρούτσης και Δ. Σταμάτης- η κυβέρνηση προωθεί τροποποιήσεις για το διαφημιστικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΜΜΕ, κυρίως όσον αφορά τις συγχωνεύσεις.

Μέσα από την τροπολογία η κυβέρνηση Σαμαρά παρατείνει τις ήδη υπάρχουσες «άδειες» χωρίς να θέτει κριτήρια είτε για να μπουν νέοι παίκτες στην αγορά είτε για να μην υπάρχουν προσωρινές άδειες.

Επίσης δύο «αντι-μνημονιακοί» ραδιοφωνικοί σταθμοί ένας του ΣΥΡΙΖΑ, ο 105,5 στο Κόκκινο, και ο Real FM συμφερόντων Κουρή – Χατζηνικολάου που επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να στήσουν πανελλαδικό δίκτυο ενημέρωσης, μετά και από το κλείσιμο της ΕΡΤ, φαίνεται να τους δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.
Άμεσα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Η στάση των ΜΜΕ στην απεργία

Οι Αθηναικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί Real FM, Βήμα FM, και το ραδιόφωνο στο Κόκκινο, μετέδιδαν μόνο μουσικές λίστες καθ” όλη την διάρκεια της απεργίας. Ο Alpha 984 μετέδιδε ηχογραφημένες εκπομπές για την υγεία, όπως και ο «Παραπολιτικά FM» που μετέδωσε ηχογραφημένες εκπομπές. Η ραδιοφωνική συχνότητα του Σκάι μετέδωσε ολόκληρη την ημέρα ηχογραφημένες εκπομπές για την ιστορία της Ελλάδας με τη φωνή του Άρη Πορτοσάλτε.
Στη Θεσσαλονίκη οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, Ράδιο Θεσσαλονίκη, Focus FM και City Internation, μετέδωσαν κανονικά πρόγραμμα με ζωντανές εκπομπές.

Πολιτική διάσταση

Αποχώρησαν την ώρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ζητώντας την απόσυρση του. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα και στο άσχετο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς προς το ογκολογικό νοσοκομείο «Άγ. Ανάργυροι». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για «νέο συμβόλαιο διαπλοκής» κι «αποκορύφωμα του χορού των παραβάσεων του κανονισμού της Βουλής» εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών για τα ΜΜΕ και για την ΝΕΡΙΤ κι επέκρινε την «κατ’ εξακολούθηση προσπάθεια της κυβέρνησης να καταθέτει άσχετες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια». Επί της ουσίας της τροπολογίας για τα ΜΜΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι αυτή αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ κι επιδεινώνει την θέση των δημοσιογράφων.

Δηλώσεις για το νομοσχέδιο έκανε και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., ο Τέρενς Κουίκ:
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Δ. Αναγνωστάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στο εκπρόθεσμο της τροπολογίας, καθώς αυτή κατατέθηκε μετά τη μια το μεσημέρι της Παρασκευής, 1 Αυγούστου υπογραμμίζοντας ότι «το Προεδρείο οφείλει να μην την εισαγάγει ως εκπρόθεσμη». Ο Δ. Αναγνωστάκης σχολίασε ότι η τροπολογία «ευνοεί τα μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα». Επέκρινε ακόμα και την τροπολογία για την ΝΕΡΙΤ σημειώνοντας ότι αποτελεί «υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης» κι εκτιμώντας ότι «το Εποπτικό Συμβούλιο θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση». Υπέρ των τροπολογιών για τα ΜΜΕ τάχθηκε ο Παναγιώτης Ρήγας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Πηγή: blogtv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.