Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Βρύζας ή χάος

Ο ήρεμος, προσεκτικός και λιγομίλητος Ζήσης Βρύζας ήταν αυτό που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ μετά την παραίτηση Ζαγοράκη.

Ο ήρεμος και καταρτισμένος Ζήσης Βρύζας με την ευρωπαϊκή συνείδηση σε θέματα οργάνωσης μιας επαγγελματικής ανώνυμης εταιρείας αναλαμβάνει τον ΠΑΟΚ για να αποφευχθεί το χάος. Η ηρεμία του αυτή την στιγμή είναι απαραίτητη στην ομάδα και το αντίδοτο στην έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Το κεφάλαιο Ζαγοράκη με τα σωστά και τα λάθη του έκλεισε αυτή την φορά ανεπιστρεπτί. Σημασία έχει πια η επόμενη μέρα. Ο Ζήσης Βρύζας είναι δοκιμασμένος και απόλυτα επιτυχημένος στην θέση του προέδρου από την προηγούμενη θητεία του σ’ αυτό το πόστο. Τον Οκτώβριο του 2009 παρέλαβε την ομάδα σε σοβαρή κρίση στην 10η θέση της βαθμολογίας και την παρέδωσε στις πρώτες θέσεις όταν 3,5 μήνες αργότερα επέστρεψε αιφνιδίως ο Θόδωρος Ζαγοράκης.

Είναι καταρτισμένος, πολύ «ψαγμένος» και επιμορφώνεται συνεχώς σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας παντός επιπέδου μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής ομάδας διευρύνοντας τους ορίζοντες των γνώσεών του. Έχει αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει σταδιοδρομία στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αυτό του προσδίδει προγραμματισμό, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και συνέπεια στις ενέργειές του, πέρα από τις γραφικές υπόγειες λογικές των παραδοσιακών παραγόντων που έχουμε συνηθίσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Προσεκτικός και λιγομίλητος

Είναι ήρεμος, προσεκτικός και λιγομήλιτος και διαθέτει ευρωπαϊκή άποψη και συνείδηση για την διοίκηση μιας αθλητικής ανώνυμης εταιρείας. Όσοι τον ξέρουν γνωρίζουν ότι έχει ξεκάθαρες θέσεις για όλα στον ΠΑΟΚ. Αντιπαθεί τον λαϊκισμό, τις εξαρτήσεις από κάθε είδους κέντρα και παράκεντρα, γύρω ή έξω από την ομάδα, και δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί τους με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος.

Και σε θέματα αγωνιστικού σχεδιασμού και διαπραγμάτευσης παικτών έχει αποδείξει τις ικανότητές του με την δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας στον ΠΑΟΚ, γι’ αυτό και του έκανε πρόταση ο Παναθηναϊκός το περασμένο καλοκαίρι. Έχει υψηλές διασυνδέσεις στο εξωτερικό και κυρίως την δυνατότητα απευθείας συνεννόησης, αφού μιλάει ιταλικά, ισπανικά και αγγλικά, λόγω της πολυετούς καριέρας του στην Ευρώπη.

Τεχνοκρατική αντίληψη

Είναι υπέρ των γρήγορων αποφάσεων και της τεχνοκρατικής αντίληψης στην λειτουργία και στελέχωση της ΠΑΕ, κάτι που, άλλωστε, χαρακτήρισε, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, ως κορυφαίο λάθος και έλλειμμα της προηγούμενης τετραετίας. Ήταν πάντα ένας από τους λόγους της διαφωνίας του με τον Ζαγοράκη. Δίνει μεγάλη σημασία στα πρόσωπα και στο τι αυτά αντιπροσωπεύουν και οραματίζεται μια ομάδα με την νοοτροπία και την φιλοσοφία ενός μεγάλου συλλόγου όπως είναι ο ΠΑΟΚ.

Έχει την προσωπικότητα, την εμβέλεια και την κοινή αποδοχή για να ενώσει τον κόσμο, όπως έκανε στα πρώτα χρόνια της θητείας του και ο Ζαγοράκης. Μην ξεχνάμε, ότι έφερε με τις δικές του επαφές και λεφτά στον ΠΑΟΚ κατά την τελευταία 4ετία και εννοούμε το 1,8 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Σαχπατζίδη.

Πολλά τα εμπόδια

Τα εμπόδια που θα συναντήσει στην νέα του προσπάθεια θα είναι πολλά. Η αναπόφευκτη σύγκρουση με κατεστημένες καταστάσεις, ο εκ βάθρων εκσυγχρονισμός της ΠΑΕ, το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που θα διαχειριστεί, η απογοήτευση του κόσμου που νιώθει προδομένος, η ομάδα που είναι αποδυναμωμένη, η ΠΑΕ που είναι ανίσχυρη στα κέντρα αποφάσεων, είναι μόνο μερικά απ’ αυτά. Οι ηγετικές του ικανότητες δοκιμάστηκαν το 2009 και αξιολογήθηκαν θετικά στην συνείδηση του κόσμου, αλλά τώρα οι ευθύνες του είναι πολύ μεγαλύτερες.

Όπως λέμε πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο καλύτερος κριτής και για την δική του προεδρική θητεία, όσο και εάν αυτή κρατήσει, θα είναι ο χρόνος. Αυτονόητα, πάντως, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΟΚ για την μη επιστροφή της ομάδας σε «μαύρες μέρες» με «ουρανοκατέβατους» προέδρους παντελώς άσχετους με το αντικείμενο του ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.