Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Τριακόσια άτομα συμμετείχαν στο μαφιόζικο κύκλωμα της Θεσσαλονίκης

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Εκείνες τις ημέρες κατέφυγε στην Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης επιχειρηματίας της πόλης για να καταγγείλει με τα ονόματά τους ευυπόληπτους συμπολίτες του, που τον εκβίαζαν «κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση» αφότου είχε πέσει στα τοκογλυφικά τους νύχια.

Από την πρώτη στιγμή της κρίσιμης, για το ξήλωμα του κυκλώματος που δρούσε επί 15ετία στη συμπρωτεύουσα, κατάθεσης έπεσαν στο τραπέζι τα ονόματα των βασικών κατηγορουμένων, που φαίνεται σήμερα ότι κινούσαν τα νήματα ενός μαφιόζικου δικτύου που «απασχολούσε», σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας το οποίο περιέχεται στη δικογραφία, περισσότερα από 300 άτομα!

Ο μάρτυρας κατήγγειλε για τη διάπραξη των αδικημάτων της τοκογλυφίας και της εκβίασης, τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Αλέξανδρο Ε. Μελέτη, τον Γεώργιο Α. Πολυμέρη, τον Δημήτριο Η. Λαμπάκη και τον Μάρκο Θ. Καραμπέρη.

Ακολούθησε η έκδοση από τον εισαγγελέα διάταξης για την άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής ανταπόκρισης για τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν τα εμπλεκόμενα άτομα. Αντίστοιχα διατάχθηκε δια βουλεύματος και η άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου όλων των εμπλεκομένων.

Από την επεξεργασία του υλικού των ακροάσεων, από τη συνδυαστική ανάλυση και επεξεργασία των χορηγηθέντων στοιχείων από το Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας και τα τραπεζικά υποκαταστήματα και από τη διενεργηθείσα αστυνομική έρευνα - όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο - διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση τεσσάρων ξεχωριστών εγκληματικών οργανώσεων που διαπράττουν τα αδικήματα της εκβίασης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα καθώς επίσης και σειράς άλλων κακουργημάτων που προβλέπονται στη Νομοθεσία περί Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και λοιπά αδικήματα.

Οι πέντε που κατονόμασε ο επιχειρηματίας είχε καθένας τη δική του, ξεχωριστή εγκληματική οργάνωση και συγκεκριμένα: από μία οι Καραμπέρης, Λαμπάκης, Πολυμερής και μια από κοινού οι αδελφοί Μελέτη μαζί με τον άλλο τους αδελφό Νικόλαο.

Έτσι, σχηματίστηκε δικογραφία και για τις τέσσερις διασυνδεόμενες εγκληματικές οργανώσεις, καθώς «όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική προανάκριση, αφενός ορισμένοι παθόντες υπέστησαν βλάβη από πλέον της μιας οργάνωσης και αφετέρου, οι διευθύνοντες και τα μέλη των έτερων οργανώσεων σε μερικές περιπτώσεις επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, λόγω του κοινού πεδίου εγκληματικής δράσης».

Η αστυνομία έχει εντοπίσει 12 από τους τουλάχιστον 13 φερόμενους ως μέλη της, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα στα πλαίσια του αυτόφωρου. Πρόκειται, σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία, για τους:

1. Μάρκο Καραμπέρη του Θωμά και της Σμαρώς, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ' επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης ε) Παράνομη κατοχή όπλου, οπλοφορία, οπλοχρησία.

2. Δημήτριο Λογοθέτη του Ιωάννη και της Ελένης, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία κατ' επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

3. Ελένη Μπουρδά του Γεωργίου και της Καλλιρόης, ιδιωτική υπάλληλο, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ' επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

4. Ιωάννη Χατζηιγνατιάδη του Βασιλείου και της Έλλης, ιδιωτικό υπάλληλο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ' επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης

5. Ευστράτιο Κωνσταντινίδη του Κων/νου και της Παναγιώτας, απότακτο αστυνομικό, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ' επάγγελμα, γ) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης ε) παράβαση νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και στ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.
6. Μαρία Γκαλιάνη του Πέτρου και της Χρυσάνθης, ιδιωτική υπάλληλο, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία κατ' επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, δ) παράβαση Κώδικα νόμου για τα ναρκωτικά.
7. Θωμά Καραμπέρη του Μάρκου και της Ελένης, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.
8. Γεώργιο Φερέτη του Αντωνίου και της Μαρίας, δημοσιογράφο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) τοκογλυφία κατ' εξακολούθηση.

9. Χρήστο Παπαχατζή του Νικολάου και της Ολυμπίας, υπάλληλο Σ.Δ.Ο.Ε., κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης

10. Νικόλαο Ζήνδρο του Σπυρίδωνα και της Κυριακής, δικηγόρο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης.
11. Αθανάσιο Καβρακύρη του Χρήστου και της Σοφίας, τραπεζικό υπάλληλο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) άμεση συνέργεια σε εκβίαση, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης

12. Γεώργιο Θεοδώρου του Ιωάννη και της Ειρήνης Σταυρούλας, τραπεζικό υπάλληλο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

Μέλος της οργάνωσης φέρεται να είναι και ο Γεώργιος Κυριακίδης του Δημητρίου και της Μαρίας, ο οποίος δεν εντοπίστηκε ώστε να συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτόφωρου. Κατηγορείται κι αυτός για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας.

Η οργάνωση, που φέρεται να διοικούσε ο Μάρκος Καραμπέρης, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας, συγκροτήθηκε και δραστηριοποιείται τουλάχιστον από τα τέλη του 2003, όπως καταθέτει ένας από τους μάρτυρες, ο οποίος «δανείστηκε χρήματα με τοκογλυφικούς όρους και αδυνατώντας να ανταπεξέλθει σ' αυτούς, εκβιάστηκε κατ' επανάληψη από συνολικά τέσσερα άγνωστα άτομα, που ενεργούσαν κατ' εντολή του Καραμπέρη, προκειμένου να αποπληρώσει το ποσό».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία ο κύριος σκοπός της εν λόγω οργάνωσης, η οποία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται έως και σήμερα, είναι η τέλεση περισσοτέρων κακουργηματικών τοκογλυφιών.

Η ανωτέρω εγκληματική οργάνωση έχει συγκεκριμένη ιεραρχία και δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό και ειδικότερα:

- Αρχηγός και διευθύνων είναι ο Μάρκος Καραμπέρης. Είναι αυτός που επιλέγει τα θύματα τα οποία η οργάνωση δανείζει με τοκογλυφικά ωφελήματα και είτε ο ίδιος, είτε δίνοντας εντολή σε άλλο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης φροντίζει να γίνει η επικοινωνία του υποψηφίου θύματος με την εγκληματική οργάνωση με απώτερο σκοπό την εκμετάλλευση της ανάγκης του και τη συνομολόγηση σχετικών δανείων με τοκογλυφικά ωφελήματα.

- Μέλη της οργάνωσης είναι οι υπόλοιποι δώδεκα κατηγορούμενοι, οι οποίοι εντάχθηκαν σε αυτήν σε χρόνο που δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί επακριβώς από την έρευνα. Το κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είχε ξεχωριστό ρόλο, που του είχε ανατεθεί από τον διευθύνοντα, αναλόγως των δυνατοτήτων του και της ιδιότητάς του. Πιο συγκεκριμένα, άλλα μέλη κατόπιν εντολών του Καραμπέρη επικοινωνούσαν με τα θύματα για την υπενθύμιση των συμφωνηθέντων, άλλα είχαν αναλάβει την εκτέλεση της διαδικασίας της είσπραξης των ποσών και άλλα λόγω της ιδιότητας τους συνέδραμαν με την παροχή ουσιωδών πληροφοριών σ' αυτόν προς εκπλήρωση των σκοπών της οργάνωσης, δηλωτικό στοιχείο της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης από αυτόν.

Ειδικότερα για καθένα από αυτούς αναφέρεται στη δικογραφία:

Ο Δ. Λογοθέτης, ο οποίος σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ» ή «Δημήτρης» είναι άμεσος συνεργάτης του Καραμπέρη, ο ρόλος του οποίου είναι να του παρέχει συμβουλές ώστε να είναι νομιμοφανείς οι παράνομες δραστηριότητές του, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είναι άριστος γνώστης του τραπεζικού συστήματος και να επιβλέπει την τήρηση των συμφωνηθέντων του θύματος με τον διευθύνοντα την οργάνωση

Η Ελένη Μπουρδά προέκυψε ότι είναι άμεση συνεργάτης του Καραμπέρη και ο ρόλο της ήταν να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τα θύματα, υπενθυμίζοντάς τους τα χρέη τους προς τον Καραμπέρη, να τον ενημερώνει για τις ημερομηνίες που οφείλουν τα θύματα να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, να του υπενθυμίζει τα ραντεβού που έχει με τα θύματα και να διαθέτει τον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες. Η εμπλοκή της προκύπτει και από το γεγονός ότι με την εκμετάλλευση χρηματικών ποσών της εταιρίας «ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» της οποίας από το έτος 2004 τυγχάνει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Μάρκο Καραμπέρη και αντιπρόεδρο την ίδια, χρηματοδοτείται η παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Ι. Χατζηιγνατιάδης διαπιστώθηκε ότι είναι μέλος της ομάδας με αποστολή να εισπράττει χρήματα ή επιταγές από θύματα της εγκληματικής οργάνωσης μεταβαίνοντας στους επαγγελματικούς τους χώρους και εκφοβίζοντας τους με την φυσική του παρουσία. Σε αρκετές δε περιπτώσεις διαθέτει τον προσωπικό του λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες, είτε τα προσωπικά του στοιχεία προκειμένου να προσημειώνονται ακίνητα ή οικόπεδα των θυμάτων. Η εμπλοκή του προκύπτει και από το γεγονός ότι με την εκμετάλλευση χρηματικών ποσών της εταιρίας «ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» χρηματοδοτείται η παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας (εταιρίας) από το έτος 2004 τυγχάνει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου!
Ο Ευστ. Κωνσταντινίδης προέκυψε ότι - όντας απότακτος αστυνομικός - συνοδεύει πάντοτε τον Καραμπέρη ως προσωπικός του φρουρός στις μετακινήσεις και στα ραντεβού του και ενίοτε επιδίδεται σε εκφοβισμούς των θυμάτων, προκειμένου να τηρούνται οι επιβαλλόμενοι από τον αρχηγό τοκογλυφικοί όροι, ενώ παραχωρεί και προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να κατατίθενται από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης οφειλόμενα χρηματικά ποσά και παραλαμβάνει αυτοπροσώπως χρήματα για λογαριασμό αυτής.

Η Μαρία Γκαλιάνη αναφέρεται ως μέλος που σε πολλές περιπτώσεις εισπράττει προσυμφωνηθέντα χρηματικά ποσά για λογαριασμό του Καραμπέρη και καλεί τηλεφωνικά τα θύματα υπενθυμίζοντας τα χρέη τους

Ο Θωμάς Καραμπέρης, ο οποίος είναι γιος του Μάρκου, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι σε μια περίπτωση ενήργησε από κοινού με τον Λογοθέτη κατ' εντολή του διευθύνοντος, προκειμένου να αποσπάσουν από θύμα εκβιαστικά 30.000 ευρώ, ενώ επιπροσθέτως από την άρση του τραπεζικού απορρήτου προέκυψε ότι είναι συνδικαιούχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με τον διευθύνοντα.

Ο Γ. Κυριακίδης, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χρησιμοποιείται από τον αρχηγό της οργάνωσης για τον εκφοβισμό των θυμάτων.

Ο Γ. Φερέτης, ο δημοσιογράφος της ΕΤ3, αναφέρεται επίσης ως μέλος της οργάνωσης, που εισπράττει χρήματα κατ' επανάληψη από θύμα, είτε αυτοπροσώπως, είτε διαθέτοντας προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό, προς όφελος πάντα του Καραμπέρη. Επίσης λόγω της ιδιότητάς του, του ζητήθηκε από τον Καραμπέρη και παρείχε πληροφορίες σχετικά με την αυτοκτονία επιχειρηματία θύματος του κυκλώματος.

Ο Χρ. Παπαχατζής, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ως επικεφαλής της Επιχειρησιακής Δ/νσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσ/νικης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κάλεσε τηλεφωνικά τον Καραμπέρη και αφενός παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με ανώνυμη καταγγελία που περιήλθε εις γνώση του λόγω της ιδιότητάς του, αναφορικά με τελεσθέντα αδικήματα τοκογλυφίας και εκβίασης που διέπραξε ο Καραμπέρης, τέσσερις κουμπάροι του και δυο δικηγόροι, που είχαν ως αποτέλεσμα την απόκτηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αφετέρου με πράξη του, ανέστειλε τη διενέργεια έρευνας, κρατώντας, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή της συνομιλίας, την αχρέωτη καταγγελία, γεγονός που καταδεικνύει την γνώση του υπαλλήλου του Σ.Δ.Ο.Ε. για την ύπαρξη κυκλώματος τοκογλυφίας και εκβίασης που ήδη έχει αποκτήσει μεγάλη ακίνητη περιουσία και τη βούλησή του να διευκολύνει τη συνέχιση της δράσης τους, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.

Ο Ν. Ζήνδρος προέκυψε ότι ως δικηγόρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης παρείχε στον Καραμπέρη πληροφορίες που έλαβε μέσω τρίτου ατόμου, σχετικά με την αυτοκτονία του επιχειρηματία για τον οποίο είχε ενημερώσει και ο Φερέτης. Ειδικότερα, άγνωστο άτομο για λογαριασμό τους, έλαβε γνώση και μετέφερε αυτολεξεί το περιεχόμενο του σημειώματος που άφησε ο αυτόχειρας, έγγραφο που ήδη είχε περιέλθει στην κατοχή της αστυνομικής αρχής, που διενεργούσε την αυτεπάγγελτη προανάκριση για τις συνθήκες της αυτοκτονίας και για την διακρίβωση τυχόν αδικημάτων.

Ο Αθ. Καβρακύρης, ως διευθυντής του τραπεζικού υποκαταστήματος της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ τράπεζας, σε συνεννόηση με τον Λογοθέτη άνοιξε λογαριασμό που εμφάνιζε νομιμοφανή τη συναλλαγή θύματος με τον Καραμπέρη. Επιπλέον, ενημερώνει άμεσα τον αρχηγό, ευθύς μόλις λαμβάνει γνώση, για την δέσμευση των χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και μελών της οικογενείας του από την επιτροπή του άρθρου 7 του Ν.3691/2008 για το ξέπλυμα του «βρώμικου» χρήματος. Μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα του, κατόπιν της πίεσης που άσκησε ο ίδιος, η δέσμευση των χρημάτων ήρθη. Στη συνέχεια κατόπιν προφορικής εντολής του Καραμπέρη, εκταμίευσε το σύνολο των χρημάτων από τους λογαριασμούς του, υπό το φόβο νέας δέσμευσης.

Ο Γ. Θεοδώρου, βοηθός Γενικός Διευθυντής του επιχειρηματικού κέντρου Βορείου Ελλάδος της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, κατηγορείται ότι ως εκ της θέσεως του παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες στον Λογοθέτη χρησιμοποιώντας το σύστημα της Τράπεζας, ενημερώνοντάς τον λεπτομερώς, για τραπεζικές ενέργειες πελάτη της ανωτέρω τράπεζας και ταυτόχρονα θύματος της συμμορίας. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των βασικών κατηγορουμένων προκύπτει ότι ο Θεοδώρου, έλαβε χρηματική αμοιβή ύψους 10.000€ και θα λάμβανε επιπλέον 5.000€, για την έγκριση δανείου από την τράπεζα Πειραιώς.

Η αστυνομία έχει εντοπίσει 10 από τους τουλάχιστον 14 φερόμενους ως μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα στα πλαίσια του αυτόφωρου.

Πρόκειται, σύμφωνα με την σχηματιθείσα δικογραφία, για τους:

1. Δημήτριο Λαμπάκη του Ηλία και της Ιωάννας, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση ΚΑΤ' επάγγελμα και ΚΑΤ' εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία ΚΑΤ' επάγγελμα, δ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

2. Σήμα Τζωάννου του Νικολάου και της Βιργινίας, ιδιωτική υπάλληλο, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ' επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

3. Θεοδώρα Λακόρτε του Δημητρίου και της Δομινίκης, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ' επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης, δ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.

4. Άννα Λαμπάκη του Δημητρίου και της Φραγκίσκης Σπυριδούλας, κατηγορούμενη για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ' επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

5. Ηλία Λαμπάκη του Δημητρίου και της Φραγκίσκης Σπυριδούλας, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ' επάγγελμα, γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ΚΑΤ επάγγελμα, εντός πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης.

6. Μίλαν Ντούρντεβιτς του Μίλομιρ και της Ραντμίλα, πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση ΚΑΤ' επάγγελμα και ΚΑΤ' εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία ΚΑΤ' επάγγελμα, δ) παράβαση του νόμου περί Όπλων.

7. Πολύδωρο Χριστοφυλλίδη του Χριστόφορου κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ' επάγγελμα.

8. Συμεών Βιλανάκη του Νικολάου και της Μαρίας, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) εκβίαση ΚΑΤ' επάγγελμα και ΚΑΤ' εξακολούθηση, γ) τοκογλυφία ΚΑΤ' επάγγελμα

9. Αλέξανδρο Σταμπούλη του Μιχαήλ και της Σοφίας, δικηγόρο, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων με σκοπό τη διευκόλυνση ή υποβοήθηση εγκληματικής οργάνωσης.

10. Ιωάννη Παπαγεωργίου του Κωνσταντίνου και της Αθηνάς, κατηγορούμενο για α) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων της εκβίασης και τοκογλυφίας, β) τοκογλυφία ΚΑΤ' επάγγελμα.

Μέλη της οργάνωσης φέρονται να είναι και οι:

1. Φίλιππος Σαραφιανός του Δημητρίου και της Μαρίας
2. Σοσό Πουτρικασβίλι του Τεμούρ και της Νάζια από την Γεωργία
3. Σοφοκλής Καραφώλας του Κωνσταντίνου και της Δέσποινας οι οποίοι δεν κατέστη δυνατόν να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτόφωρου και αναζητούνται.

Ρόλο στην οργάνωση κατά το κατηγορητήριο είχε και ο Δ. Λογοθέτης του Ιωάννη και της Ελένης ο οποίος εμπλέκεται και στην οργάνωση Καραμπέρη.

Σύμφωνα με την κατάθεση μάρτυρα η οργάνωση που ανήκει στην «αρμοδιότητα» του Δ. Λαμπάκη συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2008 περίοδο όπου της δάνεισε έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους 200.000 ευρώ με τόκο 10% μηνιαίως.

Όπως ανέφερε η καταγγέλλουσα, για το ανωτέρω ποσό επέστρεψε 50.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα συνολικής αξίας 500.000 ευρώ, χωρίς να καταφέρει να αποπληρώσει τους τόκους και το κεφάλαιο με αποτέλεσμα αρχές του έτους 2009 το εργοστάσιο σφολιατοειδών προϊόντων ιδιοκτησίας της ίδιας και του συζύγου της να περιέλθει στην κατοχή του Λαμπάκη.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας η ιεραρχεία της οργάνωσης είχε ως εξής:

Αρχηγός ήταν ο Δημήτριος Λαμπάκης ο οποίος σε πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες αποκαλείται ως «Λαμπάκης» ή «Δημήτρης» ή «Τάκης». Ο Λαμπάκης επιλέγει τα θύματα τα οποία η οργάνωση θα δανείζει με τοκογλυφικά ωφελήματα και είτε ο ίδιος, είτε δίνοντας εντολή σε άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φροντίζει να τηρηθεί η συμφωνία που συνομολογήθηκε μεταξύ θύματος και εγκληματικής οργάνωσης με απώτερο σκοπό να περιέλθουν τα τοκογλυφικά ωφελήματα στην οργάνωση.

Μέλη της οργάνωσης είναι οι υπόλοιποι 13 κατηγορούμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση σε χρόνο που δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί επακριβώς από την έρευνα.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με την δικογραφία, είναι τα άτομα που είτε κατόπιν εντολών του Λαμπάκη, επικοινωνούσαν με τα θύματα και φρόντιζαν για τις λεπτομέρειες της εξέλιξης της δανειοδότησης με τοκογλυφικά ωφελήματα, δηλαδή εργάζονταν προς υλοποίηση των συμφωνηθέντων του θύματος με την οργάνωση, όπως οι όροι της συμφωνίας είχαν επιβληθεί στο θύμα από τον Λαμπάκη, είτε είχαν αναλάβει την εκτέλεση της διαδικασίας της είσπραξης των ποσών από τα θύματα και την παράδοση τους στο Λαμπάκη, είτε λόγω της ιδιότητας τους συνέδραμαν με την παροχή ουσιωδών πληροφοριών και υλικών μέσων σε αυτόν προς εκπλήρωση των σκοπών της οργάνωσης, δηλωτικό στοιχείο της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης από τον ανωτέρω.

Ειδικότερα για τον κάθε ένα από αυτούς αναφέρεται:

Η Σήμα Τζωάννου, που αποκαλείται από τον Λαμπάκη ως «Σιμώνα» είναι υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου «ΑΓΑΠΗΤΟΣ» στην Καλαμαριά, ιδιοκτησίας του Λαμπάκη και άμεση συνεργάτης του. Ο ρόλος της στην εγκληματική οργάνωση είναι να εισπράττει αυτοπροσώπως τα χρηματικά ποσά από τα θύματα μεταβαίνοντας σε προκαθορισμένα ραντεβού ή δέχοντάς τα στο χώρο εργασίας της, ενώ επίσης υπενθυμίζει τηλεφωνικά την οφειλή τους προς το αφεντικό της.

Ο Φίλιππος Σαραφιανός αποκαλείται στις τηλεφωνικές συνομιλίες ως «Φίλιππος» ή «Φιλιππάκος». Ο ρόλος του είναι να εισπράττει χρήματα για λογαριασμό του Λαμπάκη και να βρίσκει υποψήφια θύματα που θα δανειστούν με τοκογλυφικούς όρους.

Ο Δημήτριος Λογοθέτης σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «Λογοθέτης» ή «Δημήτρης». Είναι άμεσος συνεργάτης του Λαμπάκη και ο ρόλος του είναι να εισπράττει χρηματικά ποσά προς όφελος του τελευταίου

Η Θεοδώρα Λακόρτε σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «Λακόρτε» ή «Δώρα» ή «Θεοδώρα». Είναι η σύντροφος του Λαμπάκη και σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την άρση του τραπεζικού απορρήτου διαθέτει τον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα τα θύματα της οργάνωσης. Επίσης, από το συνδυασμό των στοιχείων που προέκυψαν από τις συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι γνωρίζει τις συναλλαγές του Λαμπάκη και παρέχει τα προσωπικά της στοιχεία ώστε αυτά να αναγράφονται σε γραμμάτια που εισπράττει ο Λαμπάκης.

Η Άννα Λαμπάκη σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται ως «Άννα» ή «Αννούλα». Πρόκειται για την κόρη του Λαμπάκη και το μέλος που σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από ένορκες καταθέσεις μαρτύρων και την άρση του τραπεζικού απορρήτου διαθέτει είτε τον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες, είτε τα προσωπικά της στοιχεία προκειμένου να προσημειώνονται ακίνητα ή οικόπεδα των θυμάτων.

Ο Ηλίας Λαμπάκης είναι γιος του Δημήτριου Λαμπάκη και το μέλος που σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από ένορκες καταθέσεις μαρτύρων και από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, διαθέτει τον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέτουν χρήματα οι παθόντες, είτε τα προσωπικά του στοιχεία προκειμένου να προσημειώνονται ακίνητα ή οικόπεδα των θυμάτων.

Ο Μίλαν Ντούρντεβιτς αποκαλείται από τον συνομιλητή του ως «Μίλαν» ή «Ζούκα», που όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είναι το ψευδώνυμό του. Πρόκειται για μέλος, ο ρόλος του οποίου είναι ο εκφοβισμός παθόντων και η είσπραξη χρηματικών ποσών. Σε κάποιες περιπτώσεις καλεί τηλεφωνικά τους παθόντες, κατόπιν εντολής του Λαμπάκη και τους υπενθυμίζει τα χρέη τους και σε άλλες περιπτώσεις μεταβαίνει αυτοπροσώπως στους επαγγελματικούς τους χώρους.

Ο Συμεών Βιλανάκης σε πολλές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αποκαλείται από το συνομιλητή του ως «Σίμος» ή «Βιλανάκης». Πρόκειται για μέλος ο ρόλος του οποίου είναι η εκβίαση των θυμάτων που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα με τον Λαμπάκη.

Ο Πολύδωρος Χριστοφυλλίδης σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται από τον συνομιλητή του ως «Πόλυς». Πρόκειται για μέλος, ο ρόλος του οποίου είναι η είσπραξη χρηματικών ποσών προς όφελος της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Σοφοκλής Καραφώλας στις συνομιλίες αποκαλείται από τον συνομιλητή του ως «Σοφοκλής» ή «Σόφο». Πρόκειται για μέλος, ο ρόλος του οποίου είναι να εισπράττει χρήματα για λογαριασμό του Λαμπάκη και να βρίσκει υποψήφια θύματα που θα δανειστούν με τοκογλυφικούς όρους.

Ο Σοσό Πουτρικασβίλι στις συνομιλίες αποκαλείται από τον συνομιλητή του ως «Σωτήρης». Πρόκειται για μέλος, ο ρόλος του οποίου είναι η εκβίαση των θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Αλέξανδρος Σταμπούλης σε συνομιλίες με τον Λαμπάκη αποκαλείται ως «Αλέκος» ή «Κουμπάρος». Πρόκειται για δικηγόρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο ρόλος του οποίου είναι η παροχή συμβουλών και υλικού μέσου στον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, προκειμένου αυτός να αποκρύπτει έγγραφα που αποδεικνύουν τις τοκογλυφικές του δραστηριότητες. Επίσης, παρείχε πληροφορίες σχετικά με απόρρητο βούλευμα για την άρση του τραπεζικού απορρήτου που αφορά την υπό έρευνα υπόθεση.

Ο Ιωάννης Παπαγεωργίου σε συνομιλίες αποκαλείται από το συνομιλητή του ως «Γιάννης». Πρόκειται για μέλος ο ρόλος του οποίου είναι η είσπραξη χρηματικών ποσών από παθόντες της εγκληματικής οργάνωσης που οφείλουν χρήματα στον Λαμπάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.