Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Στη φυλακή οι πρώτοι 28 από τη μαφία της Θεσσαλονίκης

Με τις απολογίες των «εγκεφάλων» που «κινούσαν τα νήματα» στις τρεις από τις τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις, που λυμαίνονταν τη μέρα και τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, έχοντας απλώσει πλοκάμια και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, με εκβιασμούς και τοκογλυφίες, συνεχίζεται το κουβάρι της εξάρθρωσης για τη μαφία του Θερμαϊκού.

Σήμερα ενώπιον του ανακριτή πρόκειται να οδηγηθεί ο φερόμενος ως ο ιθύνων νους της πιο αδίστακτης εκ των τεσσάρων οργανώσεων, Μάρκος Καραμπέρης, για τον οποίο μάλιστα υπάρχει η πληροφορία ότι «ξέπλενε μαύρο χρήμα» από τις παράνομες δραστηριότητες που ανέπτυσσε, μέσω της αποπληρωμής δανείου ύψους 4 εκατ. ευρώ που είχε λάβει από εμπορική τράπεζα, χωρίς ωστόσο να το δηλώσει στη φορολογική του δήλωση. Η οργάνωση της οποίας ηγείτο δε, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα τελευταία έτη είχε διαπιστωμένα κέρδη που ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ. Το ίδιο «δρομολόγιο» με προορισμό το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και τον ανακριτή αναμένεται, επίσης, να ακολουθήσουν σήμερα δύο ακόμη φερόμενοι ως «αρχηγοί» του «κουαρτέτου» του εγκλήματος του Βορρά. Συγκεκριμένα επίκειται η απολογία του Δημήτρη Λαμπάκη και ενός εκ των αδελφών Μελέτη, ενώ χθες Κυριακή απολογήθηκε ο έτερος επικεφαλής της τέταρτης οργάνωσης, Γιώργος Πολυμέρης.

Αρχηγός
Ο τελευταίος ζήτησε ο ίδιος να οδηγηθεί χθες στον ανακριτή και όπως έγινε γνωστό αρνήθηκε τον αρχηγικό ρόλο που του αποδίδεται, με το επιχείρημα ότι «δεν υπήρχε καν οργάνωση. Στη δικογραφία, πάντως, επιχειρηματίας που κατέθεσε τον διαψεύδει και υποστηρίζει ότι αν κι είχε πληρώσει ό,τι όφειλε στην ομάδα Πολυμέρη, ξυλοκοπήθηκε άγρια και στη συνέχεια απήχθη πάλι από μέλη της με τη βοήθεια γιατρού, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Μαζί με τον Γ. Πολυμέρη χθες απολογήθηκαν στον ανακριτή ακόμη 18 μέλη του κυκλώματος.

Μέχρι στιγμής προφυλακιστέοι κρίθηκαν 28 άτομα, καθώς το Σάββατο απολογήθηκαν 16 κατηγορούμενοι εκ των οποίων 8 κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ την Παρασκευή στον ανακριτή οδηγήθηκαν 13 άτομα και προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι επτά. Την Κυριακή προφυλακιστέοι κρίθηκαν άλλοι 13 συλληφθέντες. Ανάμεσα στους προφυλακισθέντες του Σαββάτου είναι ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ Χρήστος Παπαχατζής, ενώ το δρόμο για τις φυλακές πήραν ακόμη δύο αστυνομικοί, εκ των οποίων ένας εν ενεργεία κι ένας απότακτος, ένας πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, σερβικής καταγωγής και ο γιος του Μ. Καραμπέρη.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλά και με καταβολή χρηματικής εγγυοδοσίας από 10.000 έως 200.000 ευρώ, αφέθηκαν 8 εκ των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος της ΕΤ3 Γ. Φερέτης, με καταβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και ο τραπεζικός υπάλληλος Γ. Θεοδώρου, με την καταβολή εγγύησης ποσού ύψους 100.000 ευρώ. Την Παρασκευή, πρώτη μέρα της διαδικασίας, απολογήθηκαν οι πρώτοι 13 κατηγορούμενοι εκ των οποίων 7 κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση από 10.000 έως 300.000 ευρώ.

Κατηγορίες
Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 53 συλληφθέντες είναι της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της εκβίασης κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), της κατάχρησης εξουσίας, της αρπαγής και της οπλοκατοχής. Η σχετική δικογραφία είναι ογκώδης και εκτείνεται σε 15 χιλιάδες σελίδες. Για το κύκλωμα λέγεται πως στη μακρόχρονη δράση του είχε «βάλει στο χέρι» ίσως και 2.000 θύματα κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.