Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

«Απεργεί» για ένα 24ωρο η Wikipedia

Από το: www.blogtv.gr/apergi-gia-ena-24oro-i-wikipedia
Από σήμερα και για ένα 24ωρο η αγγλική έκδοση της Wikipedia θα παραμείνει κλειστεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προτεινόμενα, αμφιλεγόμενα νομοσχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πειρατίας στο διαδίκτυο, SOPA (Stop Online Piracy Act – Νόμος «Σταματήστε την πειρατεία στο Ίντερνετ») και PIPA (Protect Intellectual Property Act (Νόμος «Προστατεύστε την πνευματική ιδιοκτησία»), που απειλούν το μέλλον του ίντερνετ.

Όπως εξήγησε ο ιδρυτή της wikipedia, Jimmy Wales «πρόκειται για απόφαση της κοινότητας της Wikipedia» και πρόσθεσε, σε μήνυμα στο Twitter, ότι «χρειάζεται να στείλουμε στην Ουάσινγκτον ένα ΜΕΓΆΛΟ μήνυμα».

Σε μια ανοικτή τους επιστολή τον περασμένο μήνα, οι ιδρυτές της Google, Twitter, Wikipedia, Yahoo! και άλλων ιστοσελίδων δήλωναν ότι τα δύο αμερικανικά νομοσχέδια δίνουν στην αμερικανική κυβέρνηση την εξουσία να λογοκρίνει το διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τεχνικές παρόμοιες με εκείνες που επικρατούν στην Κίνα, τη Μαλαισία και το Ιράν.

Τέλος την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε πως αποσύρεται η διάταξη για μπλοκάρισμα των site με «πειρατικό» περιεχόμενο μέσω DNS από τον SOPA και τον PIPA, μία μικρή νίκη για τους πολέμιους του νόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει «νόμους που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, αυξάνουν τον κίνδυνο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ή υπονομεύουν το δυναμικό, καινοτόμο παγκόσμιο διαδίκτυο».
Φήμες λεν ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα αποσυρθεί ή ότι θα μπει στο συρτάρι ολόκληρος ο SOPA χωρίς να είναι σαφές ποια θα είναι η συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.