Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Τα πατατάκια εθίζουν όπως η μαριχουάνα!

Πόσες φορές έχετε μπει στον πειρασμό να δοκιμάσετε ένα πατατάκι αν και βρίσκεστε σε δίαιτα; Φαντάζομαι ότι θυμάστε την κατάληξη. Άδεια σακούλα, τύψεις για τα τσιπς που καταναλώσατε και περιττά λίπη που αποκτήσατε. Έρευνα έρχεται να σας απαλλάξει από τις ενοχές που νιώθετε, αφού οι λιπαρές τροφές, όπως τα πατατάκια και οι τηγανητές πατάτες, απελευθερώνουν διάφορες χημικές ουσίες στον οργανισμό μας, οι οποίες μοιάζουν αρκετά με αυτές που περιέχονται στην μαριχουάνα και προκαλούν εθισμό!

Τα ενδοκαναβινοειδή προκαλούν τη συγκεκριμένη αντίδραση σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ». Το λίπος στο έντερο, που προέρχεται από την κατανάλωση των τσιπς, προκαλεί την απελευθέρωση των ενδοκαναβινοειδών στον εγκέφαλο. Παράλληλα, αυτές οι ουσίες, οι οποίες περιέχονται και στη μαριχουάνα, παράγονται από το ανθρώπινο δέρμα προστατεύοντάς το από τον άνεμο και τον ήλιο, ενώ επηρεάζουν την όρεξη και τη γεύση, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έγιναν σε ποντίκια ήταν εντυπωσιακά. Τη στιγμή που η γλώσσα γεύεται το λίπος από το πατατάκι, ένα σήμα στέλνεται στον εγκέφαλο και από εκεί, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, στο έντερο, όπου αρχίζει η παραγωγή των καναβινοειδών. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η αποστολή νέων μηνυμάτων στον εγκέφαλο τα οποία αναφέρονται στο ίδιο πράγμα: «Θέλω και άλλο!».

Τα μηνύματα αυτά ξεκίνησαν από την εποχή όπου τα λίπη, τα οποία είναι ζωτικά για την επιβίωση των ανθρώπων, σπάνιζαν στη φύση και ο οργανισμός χρειαζόταν κίνητρα για την κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων. Βέβαια, στη σημερινή εποχή, τα λίπη βρίσκονται σε υπεραφθονία και ο βιολογικός μηχανισμός που προστάζει την πρόσληψη περισσότερων λιπαρών ουσιών καταστρέφει την υγεία μας, προκαλώντας παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.