Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

«Ενεργοβόρα» τα data centers

Το cloud computing δεν είναι μία τόσο καθαρή υπόθεση, τουλάχιστον όσον αφορά το ενεργειακό αποτύπωμά του στο περιβάλλον.

Αυτό διαπιστώνει η Greenpeace, στο πλαίσιο της έρευνας "How dirty is your data?", τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση διαπιστώνει ότι παρά τις σημαντικές εξελίξεις που έχουν σαν στόχο να κάνουν τα data centers πιο αποδοτικά ενεργειακά, ο κλάδος αγνοεί ως επί το πλείστον την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στρέφεται σε "βρώμικες" πηγές όπως ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια.

Η οργάνωση μελέτησε τις επιπτώσεις του cloud computing στο περιβάλλον βαθμολογώντας ταυτόχρονα 10 κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες με βάση την ενεργειακή χρήση στα data center τους και αξιολογώντας διάφορους παραμέτρους.

Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας:

- Τα data centers καταναλώνουν τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί στο 1,5-2% της παγκόσμιας ζήτησης. Η κατανάλωσή τους μάλιστα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 12%.

- Αν το Internet ήταν χώρα θα βρίσκονταν στην πέμπτη θέση από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας.

- Σχεδόν οι μισές εταιρείες χρησιμοποιούν άνθρακα για να καλύψουν περισσότερο από το 50% των ενεργειακών αναγκών τους αντί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

- Τη χειρότερη βαθμολογία στη χρήση του άνθρακα απέσπασε η Apple με 54,5%, ενώ ακολουθεί το Facebook με 52,8%. Ενδεικτικά αναφέρεται στο παράδειγμα του νέου data center της Apple στη Βόρεια Καρολίνα, το οποίο θα καταναλώνει 100MW που αντιστοιχεί σε 80.000 σπίτια στις ΗΠΑ. Το ενεργειακό δίκτυο της περιοχής που θα υποστηρίξει το data center στηρίζεται σε λιγότερο από 5% σε καθαρές πηγές ενέργειας.

- Οι Yahoo! και Google φαίνεται να κατανοούν τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πρώτη κατασκευάζει τα περισσότερα από τα data centers της κοντά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η Google υπογράφει συμφωνίες για την αγορά "καθαρής" ενέργειας και επενδύει σε projects ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.