Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Που κολλάνε τα αυγά με το Πάσχα; Και γιατί κουνέλια;

Από ότι ξέρουμε όλοι τα αυγά προέρχονται από κότες. Ή έστω πάπιες, χήνες ή κάποιο πτηνό. Στρουθοκάμηλο στην πιο εξωτική βερσιόν. Που κολλάνε λοιπόν τα Πασχαλινά αυγά; Και γιατί γεμίσαμε με κουνελάκια (σοκολατένια συνήθως) ανοιξιάτικα; Αντίθετα με πολλά Χριστουγεννιάτικα «έθιμα» που είναι και πρόσφατα και εισαγόμενα και με εμπορικούς σκοπούς (πχ Κόκα Κόλα και «Άγιος» Βασίλης – δείτε εδώ) τα αυγά είναι πολύ παλιό θέμα. Συνδέεται βέβαια με την γονιμότητα όπως και τα κουνέλια που παράγουν πολύ γρήγορα πολλά μικρά. Θεότητα της άνοιξης στους ΑγγλοΣάξονες ήταν η Οστάρα η οποία έναν ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα αποφάσισε να σώσει ένα πουλί. Είχαν παγώσει τα φτερά του από το κρύο και η Οστάρα το μετέτρεψε σε λαγό. Ένα σούπερ λαγό ο οποίος περιέργως εξακολουθούσε να γεννάει αυγά.

Η σύγχρονη μορφή αυτού του λαγού ξεκίνησε στην Γερμανία κάπου στον 16ο αιώνα όπου φτιάχτηκαν και οι ζαχαρωτές εκδόσεις του στις αρχές του 18ου. Γερμανοί άποικοι στις ΗΠΑ τον 17ο αιώνα είχαν ήδη μεταφέρει την ιδέα με μια παραλλαγή: τα παιδιά έπρεπε να φτιάξουν κάπου μια Μικρό καλάθι - μεγάλα αυγά!«φωλιά», συχνά με καπέλα ή άλλα αυτοσχέδια υλικά. Το Πάσχα την έβρισκαν γεμάτη σοκολατένια αυγά! Σιγά σιγά οι φωλιές έγιναν καλάθια και το έθιμο έγινε τέχνη. Τα έντονα χρώματα ταιριάζουν με την φύση αυτή την εποχή.

Όπως τα υπόλοιπα έθιμα του Πάσχα είναι ένα συνοθύλευμα παραδόσεων από όλο τον κόσμο από τους παγανιστικούς χρόνους. Η λαμπάδα ξεκίνησε από το Εβραϊκό έθιμο κατά το οποίο πρώτα άναβαν μια μεγάλη φωτιά που έδιωχνε τις δυνάμεις του κακού. Τα κόκκινα αυγά είναι σχετικά πρόσφατη προσθήκη. Σε μερικές Χριστιανικές παραδόσεις τα αυγά τα ευλογεί ιερωμένος. Διάσημα στολισμένα αυγά είναι τα Ουκρανικά Pysanky. Όπως και να’χει σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τον ερχομό της άνοιξης!
http://sokolatopita.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.