Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Σε κατάσταση πυρηνικού "συναγερμού" η Ιαπωνία

Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφτασε το 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN), Αντρέ-Κλοντ Λακόστ, γεγονός το οποίο διέψευσε αργότερα η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN), Λουίς Ετσαβαρί, δήλωσε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι "ειλικρινά κακή". Εμφανίστηκε καθησυχαστικός ωστόσο, τονίζοντας ότι «στο Τόκιο επισημάναμε ραδιενέργεια", όμως "σε πολύ χαμηλά επίπεδα", τα οποία "απέχουν πάρα πολύ από το να έχουν συνέπειες για τους ανθρώπους".

Την ίδια ώρα, οι ιαπωνικές αρχές μελετούν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τα πλαίσια από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1 προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση υδρογόνου, ανακοίνωσε απόψε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από τη Βιένη.

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, η συσσώρευση υδρογόνου ήταν που οδήγησε στις εκρήξεις στις μονάδες 1, 2 και 3 του εργοστασίου.

"Οι μονάδες 5 και 6 ήταν κλειστές τη στιγμή του σεισμού (...) και οι δύο αντιδραστήρες επί του παρόντος είναι γεμάτοι με καύσιμο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ωστόσο, από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέρχεται πλέον σε 3.373, των αγνοουμένων σε 6.746 και των τραυματιών σε 1.897, σύμφωνα με νέο -και προσωρινό- επίσημο απολογισμό, που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η αστυνομία. Οι Αρχές αναμένουν πάντως ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα ξεπερνάει τους 10.000, αν ληφθούν υπόψη και οι πάρα πολλοί αγνοούμενοι.

Η ραδιενέργεια διώχνει γηγενείς και ξένους...

Παρά τις εκκλήσεις για ψυχραιμία, οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας επέδραμαν στα καταστήματα για προμήθειες. Πολυκατάστημα 24ωρης λειτουργίας της περιοχής Ρομπόντζι ξεπούλησε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά και υπνόσακους. Στο Διαδίκτυο το κυρίαρχο μήνυμα από την Ιαπωνία είναι ένα: "είμαστε τρομοκρατημένοι εξαιτίας του κινδύνου να σημειωθεί πολύ σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα· θέλουμε απελπισμένα να φύγουμε".

Καθώς η ανησυχία επεκτείνεται και πέραν της Ιαπωνίας, η Κίνα ανακοίνωσε ότι οργανώνει την απομάκρυνση των υπηκόων της από τις πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, αλλά παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν έχει ανιχνεύσει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της. Η Air China ματαίωσε τις πτήσεις της προς το Τόκιο.

Πρεσβείες στο Τόκιο κλείνουν ή μεταφέρουν το προσωπικό τους εκτός της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Χαρακτηριστικά, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι μεταφέρει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ιαπωνία από το Τόκιο στην Οζάκα, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Ομάδες τουριστών σταμάτησαν τις διακοπές τους, ενώ πολυεθνικές εταιρείες ζήτησαν από το προσωπικό τους να αναχωρήσει ή προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Τόκιο.

Ιάπωνες και ξένοι εγκαταλείπουν τη χώρα, με τον αριθμό των επιβατών που περιμένουν πτήσεις στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο στο Τόκιο, το Ναρίτα, να αυξάνεται. Πολυεθνικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετεγκατασταθούν εκτός της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.