Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΤΡΑ: Επιστρέφει ο "πονοκέφαλος" των μπράβων

Μόνο που πλέον αυτοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εκβιασμών δεν είναι μόνο Έλληνες αλλά και αλλοδαποί! Αλβανοί, Ρώσοι... μέχρι και λαθρομετανάστες Αλγερινοί ή Μαροκινοί!
Χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα, οπότε κατ' αναλογία μπορεί να γίνει εκτίμηση σχετικά με ό,τι συμβαίνει στην Πάτρα. Στην Αττική δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή περίπου 110 «νονοί» της νύχτας, ενώ τους πλαισιώνουν 200 μπράβοι. Περίπου 80 από αυτούς είναι Αλβανοί ή προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στην Αθήνα οι μπράβοι έχουν φθάσει σε σημείο να «ξεπλένουν» χρήμα μέσα από 40 νυχτερινά κέντρα, στα οποία έχουν αποκτήσει ποσοστά. Πολλοί «νονοί» ζητούν ως... αντίτιμο για την προστασία την εκμετάλλευση των πάρκινγκ, της γκαρνταρόμπας, ενώ ένας από αυτούς τροφοδοτεί με υπερτιμολογημένα χαρτικά είδη τα μαγαζιά! Είναι ο εκβιασμός της... χαρτοπετσέτας!
Η υπόθεση των μπράβων απασχολεί ήδη τα ανώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα. Στο «Βήμα» μίλησε αξιωματικός της Αστυνομίας για τα νέα δεδομένα στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα. Παράλληλα, αποτύπωσε τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Αθήνα και σε άλλες πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στην Πάτρα. Αξιωματικοί μιλούν για «πρωτοφανή πίεση που ασκείται προς επιχειρηματίες από τις συμμορίες. Τα αρμόδια τμήματα για τη δράση των εκβιαστών δεν είχαν τα τελευταία χρόνια καμία σχετική καταγγελία.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη προ μερικών εβδομάδων σε νυχτερινό κέντρο της Πάτρας και αποκάλυψε ο «Κόσμος». Γνωστός μπράβος απείλησε με πιστόλι θαμώνες καταστήματος, κι όμως στην Αστυνομία δεν έγινε καμία καταγγελία! Και βέβαια κανείς αστυνομικός δεν επελήφθη της υπόθεσης. Το ίδιο συνέβη και με τα γκαζάκια στο καρναβαλικό στέκι της οδού Ζαΐμη. Δεν υπήρξε καμία σύλληψη, κι όμως την περασμένη Παρασκευή, αρχηγός του πληρώματος δήλωνε... πως είχε πέσει θύμα εκβιασμού από Αλβανούς μπράβους.
Το περίεργο είναι ότι σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αθηναίος αστυνομικός, «τα κυκλώματα αποκτούν περισσότερες διασυνδέσεις με επίορκους αστυνομικούς και κρατικούς υπαλλήλους. Τουλάχιστον 15-20 αστυνομικοί εμφανίζονται ως μέλη συμμοριών με κύριο ρόλο να τις ειδοποιούν για τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.». δεν γνωρίζουμε αν και στην Πάτρα, υπάρχουν παρόμοιες συμπεριφορές και «συναλλαγές» ένστολων με ανθρώπους της νύχτας.
Η νέα φουρνιά
Στο μεταξύ και στην Πάτρα κυριαρχεί η νέα «φουρνιά» των μπράβων! Άτομα που έχουν λευκό ποινικό μητρώο, τα οποία ουδέποτε έχουν απασχολήσει την Αστυνομία κι έτσι έχουν «ανοιχτό πεδίο δράσης».
Οι «νονοί» εντοπίζουν τα συγκεκριμένα άτομα σε γυμναστήρια και σε άλλους χώρους, και αυτοί γρήγορα αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στις συμμορίες. Ξαφνικά,23χρονοι και 25χρονοι νεαροί, χωρίς εισοδήματα, οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα και επιδεικνύουν εντυπωσιακή οικονομική άνεση.
Σαν «τσιμπούρια»
Οι "νονοί" προσκολλώνται σε μερικούς επιχειρηματίες. Οπου ανοίγουν αυτοί μαγαζιά, ακολουθούν και οι "νονοί" σαν...τσιμπούρια.
Τα κόλπα για τους εκβιασμούς είναι πολλά! Στέλνουν δυο-τρεις παρέες δήθεν «ευέξαπτων» πελατών στο μαγαζί, εκείνες στήνουν ψεύτικους καβγάδες, προκαλούν ζημιές ή ακόμη χτυπάνε το προσωπικό. Σε δεύτερη φάση αρχίζουν τα ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα στον ιδιοκτήτη. Αφότου λοιπόν ο καταστηματάρχης πάρει το «μήνυμα», αναγκάζεται να απευθυνθεί σε αυτόν που έχει δηλώσει «προστάτης» του μαγαζιού και ζητεί την αρωγή του. Αυτός, με το αζημίωτο, του υπόσχεται ότι «θα τακτοποιήσει το θέμα».
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.