Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΠΡΟΣ: ΚΙ ΑΛΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ...

Με 26 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 10 αποχές, ψηφίστηκε στην έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος για επιβολή φόρου στα καπνικά προϊόντα.

Στις 9 το πρωί συνήλθε επίσης εκτάκτως το Υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, όπου εγκρίθηκε το νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και προβλέπει αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης των τσιγάρων και του καπνού κατά 20% και των πούρων κατά 30%.
Υπέρ της ψήφισης του νόμου τάχθηκαν 26 βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, ενώ καταψηφίστηκε από 5 βουλευτές των κομμάτων ΚΣ ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ και 10 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή. Πριν την έναρξη της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ενημέρωσε το νομοθετικό σώμα για πρόταση τροπολογίας του ΑΚΕΛ η οποία υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και η οποία διαφοροποιούσε το κείμενο του νομοσχεδίου, έτσι ώστε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επί του λεπτοκομμένου καπνού, που χρησιμοποιείται για τα στριφτά τσιγάρα, να μειωθεί από το προταθέν από την Κυβέρνηση ποσό των 80 ευρώ ανά κιλό σε 60 ευρώ το κιλό. Η σημερινή τιμή των προϊόντων αυτών είναι 34,07 ευρώ ανά κιλό. Ο νέος νόμος προβλέπει, επίσης, για τα τσιγάρα αύξηση της τάξης των 39 σεντ ανά πακέτο των 20 τσιγάρων, με παράλληλη μείωση του αναλογικού φόρου από 44,5% στα 40%. Για τα πούρα και πουράκια προβλέπεται αύξηση 21,66 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή από 68,34 ευρώ θα πωλούνται 90,00 ευρώ το κιλό. Με την εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών φόρων κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, εκτιμάται ότι θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα για το κράτος 31 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.