Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Διπλασιάζουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που είναι περήφανες για το σπιτικό τους, που τους αρέσει να κρατούν το σπίτι τους πεντακάθαρο κι αρωματισμένο μπορεί -δυστυχώς- να διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, λόγω ακριβώς της αυξημένης χρήσης κάθε είδους καθαριστικών, εντομοκτόνων, αρωματικών σπρέι κ.λπ. υποστηρίζει για πρώτη φορά έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.


Διπλασιάζουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Η επιστημονική ομάδα που ασχολήθηκε με το ζήτημα βρήκε πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ασθένειας και της χρήσης καθαριστικών προϊόντων, αποσμητικών χώρου και εντομοκτόνων. Η γενική χρήση καθαριστικών προϊόντων σπιτιού διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που τα χρησιμοποιούν περισσότερο σε σύγκριση μ’ εκείνες που κάνουν ήπια χρήση τους.

Οι Αμερικανοί ερευνητές έκαναν συνεντεύξεις με 787 γυναίκες, ηλικίας από 60 έως 80 χρόνων, με καρκίνο του μαστού και με 721 υγιείς γυναίκες της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης καθαριστικών προϊόντων, και στη συνέχεια έγινε σύγκριση μεταξύ των διαφόρων ομάδων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health. Η καθηγήτρια Τζούλια Μπρόντι, απ’ το Ινστιτούτο Silent Spring Institute του Νιούτον στην Μασαχουσέτη, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Οι γυναίκες που ανέφεραν τη μεγαλύτερη χρήση διαφόρων καθαριστικών προϊόντων είχαν διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σύγκριση μ’ εκείνες που ανέφεραν ηπιότερη χρήση».

Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, τα αποσμητικά χώρου, τα προϊόντα κατά των μυκήτων και της μούχλας εμφανίζονται να έχουν τη μεγαλύτερη σχέση με τον καρκίνο του μαστού, ενώ εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα, μικρότερη.

Επιστήμονες που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα δεν αποκλείουν πάντως οι καρκινοπαθείς εκ των υστέρων να διογκώνουν λανθασμένα τη συχνότητα χρήσης των καθαριστικών, σε μια προσπάθεια να αποδώσουν την πάθησή τους σε μια εξωτερική αιτία, γεγονός που αποτελεί παράγοντα υποκειμενικής διαστρέβλωσης των ευρημάτων της μελέτης.

Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της έρευνας, οι ερευνητές συστήνουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με τη σχέση προϊόντων καθαρισμού και καρκίνου του μαστού.

Πάντως, πολλά καθαριστικά σπιτιού και αποσμητικά χώρου περιέχουν χημικά συστατικά που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού στα ζώα, υποστηρίζουν οι ερευνητές από τη Μασαχουσέτη.

Μαρία Κράλλη

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.