Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Diaspora: To εναλλακτικό Facebook

Οι 4 φοιτητές της «Διασποράς» τα καταφέρανε. Μαζέψανε μέσω ηλεκτρονικών προσφορών από τους χρήστες του Ίντερνετ, 200.000 δολάρια σε ανοιχτή δημοπρασία για να χτίσουν ένα site κοινωνικής δικτύωσης που θα σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.Η “Diaspora” ήταν αρχικά ένα κίνημα που δημιουργήθηκε από τέσσερις φοιτητές της Νέας Υόρκης, το οποίο καλούσε τον Zuckerberg να σεβαστεί τα προσωπικά δεδομένα των 500 και πλέον εκατομμυρίων χρηστών του.

Αργότερα, και ενώ το κίνημα γινόταν όλο και πιο γνωστό, με την προτροπή των υποστηρικτών τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους site κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο χρήστης θα μπορεί να διαφυλάσσει με πολύ απλό τρόπο τα προσωπικά του στοιχεία αλλά και να κανονίζει ο ίδιος ποιες από τις πληροφορίες που διοχετεύει μπορεί να γίνουν ορατές.

Έτσι λοιπόν, έφτιαξαν μια σελίδα στο Kickstarter όπου ζητούσαν από τους χρήστες να καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό για να ξεκινήσουν την πλατφόρμα του site.

Ο αρχικός στόχος ήταν τα 10.000 δολάρια, όμως η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη (και οι χρήστες τόσο γενναιόδωροι) που μάζεψαν πάνω από 200.000 δολάρια!

« Θα υλοποιήσουμε επιτέλους την ιδέα μας που έχει έναν και μοναδικό στόχο. Θέλουμε οι χρήστες να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των δεδομένων τους», λέει ο φοιτητής Μαθηματικών Μαξ Σάλμπεργκ, ένας εκ των ιδρυτών της Diaspora.

Σύμφωνα με την ομάδα, η πλατφόρμα θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και το site – που πιθανότατα θα ονομάζεται Diaspora – θα «βγει» στις αρχές Σεπτέμβρη.

Και η αντίδραση του Zuckerberg

Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg σε συνέδριο στην Καλιφόρνια αναφέρθηκε στο Diaspora, λέγοντας υποτιμητικά:

« Δεν ξοδεύω το χρόνο μου να κοιτάζω τι κάνουν οι ανταγωνιστές μου. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος μου, είμαι εγώ». (!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.