Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

«Τριγμοί» στην ενότητα του ΣΥΝ

Από μία λεπτή κλωστή κρέμεται η ενότητα του ΣΥΝ, καθώς ένα ισχυρό ρεύμα στο εσωτερικό της Ανανεωτικής Πτέρυγας συζητά τη μη συμμετοχή στα όργανα του κόμματος. Αβέβαιο είναι και το μέλλον της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στις εργασίες του 6ου (εκτάκτου) συνεδρίου, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι έχει παραβιαστεί το ιδρυτικό συμβόλαιο συγκρότησης του σχήματος, ενώ σαφείς ήταν οι αιχμές για τη στάση του Αλέκου Αλαβάνου κάνοντας λόγο για «αριστερές παραδοξότητες».

Κρίσιμο συνέδριο για την ενότητα του ΣΥΝ

Οπως όλα δείχνουν, το 6ο Συνέδριο θα αποτελέσει τον πιο κρίσιμο σταθμό στην ιστορία του ΣΥΝ και αυτό διαπιστώθηκε και από την ομιλία του κ. Τσίπρα ενώπιον περίπου 1.300 συνέδρων. Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας σαφείς αποστάσεις τόσο από την Ανανεωτική Πτέρυγα όσο και από τις θέσεις που εκφράζουν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται κάτω από την ομπρέλα του «Μετώπου» (Αλέκος Αλαβάνος).

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του επικρατεί στον ΣΥΝ τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κόμμα με ταυτόχρονη εκφώνηση πολλαπλών και αλληλοσυγκρουόμενων γραμμών», μίλησε για «εικόνα Βαβυλωνίας», επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην έκφραση των απόψεων, για να προσθέσει ωστόσο ότι δεν μπορεί «να εκβιάζεται από τους λίγους η βούληση των πολλών». Κατέληξε δε ότι «αν δεν γίνουμε κόμμα, τώρα, δεν θα γίνουμε ποτέ».

Ο Σπύρος Λυκούδης -μέλος της απερχόμενης ΠΓ του ΣΥΝ- και κεντρικό στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας επεσήμανε στο «Εθνος» ότι «η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν διχαστική και εμπρηστική και ότι για ακόμη μία φορά ανακάλυψαν τον «εσωτερικό εχθρό» δείχνοντας την έξοδο στην Ανανεωτική Πτέρυγα».

Σημειώνεται ότι πολύ πριν αρχίσει η προχθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στο Συνέδριο διέρρευσε η πληροφορία ότι στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας συζητούν να μη συμμετάσχουν στα όργανα του κόμματος.

Εάν τελικά γίνει πράξη η ενέργεια αυτή, σημαίνει αυτόματα ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα για την αποχώρηση της πτέρυγας από τον ΣΥΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες με την απόφαση της μη συμμετοχής στα όργανα διαφωνεί ο Δ. Παπαδημούλης, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αρκετά προβληματισμένος μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα.

Μάλιστα φέρεται να είπε ότι «φοβάται τις εξελίξεις», ενώ και αυτός χαρακτήρισε διχαστική την ομιλία του κ. Τσίπρα και ότι δεν ξεκαθάρισε το τοπίο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σαφείς αιχμές, χωρίς ωστόσο ονομαστική αναφορά στον κ. Αλαβάνο, άφησε ο κ. Τσίπρας για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε για όρους εκβιαστικούς -στις εκλογές του Οκτωβρίου τέθηκε το θέμα να μην είναι επικεφαλής ο πρόεδρος του ΣΥΝ-, έκανε λόγο για εσωτερικές αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς με κάποιους από τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, για προσωπικά σχέδια, και προσέθεσε τα εξής:

Η ιδρυτική συμφωνία
«Σήμερα η ιδρυτική συμφωνία του σχήματος ακυρώνεται στην πράξη, και αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε και δεν θα δεχτούμε τη δημόσια εκφώνηση ριζικά διαφορετικών πολιτικών σχεδίων που μερικές φορές φτάνουν σε αριστερές παραδοξότητες».

Ο κ. Τσίπρας κράτησε αποστάσεις και από θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση (αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη), λέγοντας ότι «υπάρχει ανάγκη επανίδρυσης της ΕΕ» και ότι η εναλλακτική λύση θα προκύψει μέσα από την Ευρώπη και ακόμη ότι το αίτημα αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ θέτουν σήμερα «οι πιο ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι» και επομένως δεν μπορεί να υιοθετηθεί από την αριστερά.

Παναγιώτης Τσούτσιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.