Τρίτη, 15 Ιουνίου 2010

Χάος στα νοσοκομεία όλης της χώρα. Το ΕΣΥ στην εντατική

Χάος στα νοσοκομεία όλης της χώρα. Το ΕΣΥ στην εντατική

Χάος επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρα χάρη στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και προμηθευτών των δημοσίων νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιμείνει στην «σκληρή γραμμή» και είναι προετοιμασμένη να απευθυνθεί ακόμα και στην Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που οι προμηθευτές δεν κάνουν «πίσω», ενώ οι δεύτεροι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας, παρόλο που παραδέχτηκαν ότι ήταν ευνοϊκότερες από αυτές της προηγούμενης φοράς.

Η κόντρα αυτή θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καθώς βασικά τμήματα νοσοκομείων υπολειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης ειδικών υλικών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νεφρολογικά, τα οφθαλμιατρικά, το ορθοπεδικά, τα ακτινολογικά τμήματα και τα εργαστήρια βιοχημικών εξετάσεων.

Σε περιοχές όπως στην Χαλκιδική, την Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή δεν μπορούν να γίνουν επεμβάσεις, καθώς τα απαραίτητα υλικά είναι δυσεύρετα.

Μια γυναίκα, αναφέρει ενδεικτικά ο «Ελεύθερος Τύπος», που τραυματίστηκε σε τροχαίο και δεν υποβλήθηκε άμεσα σε εγχείρηση κινδυνεύει να μείνει παράλυτη. Και δεν είναι η μόνη που βιώνει τις συνέπειες της «κόντρας» αυτής.

Εν τω μεταξύ, την ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο κ. Ε. Βενιζέλος, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει για την ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ των ενόπλων δυνάμεων.

«Μερίδα προμηθευτών δεν αποδέχονται τους όρους του διακανονισμού και άλλοι δεν θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες που επιβάλουμε για να υπάρξει επιτέλους τάξη εποπτεία και χαμηλότερες τιμές στην προμήθεια των αναλώσιμων ειδών» εξήγησε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Για κατάρρευση των νοσοκομείων κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος τονίζει ότι μεταξύ άλλων: «Για πρώτη φορά, οι πολίτες της χώρας μας δεν λαμβάνουν σωστές υπηρεσίες Υγείας, μιας και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, τα εργαστήρια αδυνατούν για τις βασικές εξετάσεις, λείπουν βασικά φάρμακα και, παράλληλα, τα χρέη διογκώνονται υπέρμετρα. Επειδή, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο πρωθυπουργός και επειδή η ετήσια πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 800 εκατ. ευρώ και έχουμε φτάσει, ήδη, στο 1 δισ. ευρώ, πλέον, η ευθύνη είναι στον ίδιο τον πρωθυπουργό».


Οι προμηθευτές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, αφού όπως ανακοίνωσαν δεν τους ικανοποιεί η διαδικασία ρύθμισης των χρεών που αποφασίστηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.


«Οι προμηθευτές των Νοσοκομείων δεν μπορούν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, όσο η κυβέρνηση επιμένει σε ένα απολύτως καταστροφικό για τους προμηθευτές σενάριο «ρύθμισης» των συσσωρευμένων χρεών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.