Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Τα βραδινά σνακ βλάπτουν τα δόντιαΗ κατανάλωση τροφών στη μέση της νύχτας μπορεί να βλάψει σοβαρά τα δόντια, προειδοποιούν Δανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία 2.217 Δανών και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας δοντιών, ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που καταναλώνεται.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ενοχοποιεί τις αλλαγές στη ροή του σάλιου, καθώς αυτό τείνει να στεγνώνει τη νύχτα.

Από τους 2.217 συμμετέχοντες, 173, ποσοστό 8% μπορούσαν να καταταχθούν στην ομάδα όσων έτρωγαν τη νύχτα. Κατανάλωναν ένα τέταρτο ή περισσότερο των καθημερινών θερμίδων τους μετά το δείπνο ή ξυπνούσαν στη μέση της νύχτας τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, για σνακ. Όταν οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτό που συνέβαινε σε όλους τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια 6 ετών, αποκαλύφτηκε ένα σημαντικό εύρημα.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν τρόφιμα στη μέση της νύχτας είχαν περισσότερες απώλειες δοντιών, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα και η κατανάλωση υδατανθράκων/ζάχαρης.

Η Dr Jennifer Lundgren, δήλωσε ότι οι οδοντίατροι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στους ανθρώπους τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων στη μέση της νύχτας.

Ο καθηγητής Damien Walmsley, δήλωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων τη νύχτα, όταν το στόμα είναι στεγνό και οι τροφές μένουν εκεί περισσότερο χρόνο, επιταχύνει την επίπτωση της κατανάλωσης τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη και οξέα.

Για να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη, είναι σημαντικό το βούρτσισμα των δοντιών δυο φορές τη μέρα, ενώ το ένα βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται αμέσως πριν τον ύπνο. Πρόσθεσε, ότι όποτε είναι εφικτό θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο νερό τουλάχιστον μια ώρα πριν το τελικό βούρτσισμα της μέρας.


Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.