Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Παραιτήθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Το περασμένο φθινόπωρο τον αποκαλούσαν “Ομπάμα της Ιαπωνίας”. Οδηγώντας την κεντροαριστερά σε ιστορική εκλογική νίκη, εξέθρεψε ελπίδες για ανάκαμψη και δικαιότερη κατανομή του πλούτου στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Όμως το όνειρο ξεθώριασε πριν περάσουν οκτώ μήνες στη διακυβέρνηση της Ιαπωνίας.

Χθες, ο Γιουκίο Χατογιάμα ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία μετά τη δραματική μείωση της δημοτικότητάς του στις δημοσκοπήσεις. Μαζί του παραιτείται και ο ισχυρός γραμματέας του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματος Ιτσίρο Οζάουα.
Η πτώση της δημοτικότητάς τους, που εν πολλοίς οφείλεται στην οικονομική κρίση αλλά και στη μη τήρηση της προεκλογικής υπόσχεσης για απομάκρυνση της αμερικανικής βάσης από την νήσο Οκινάβα, θεωρείται προάγγελος βαριάς ήττας του κόμματος στις εκλογές της 11ης Ιουλίου για την ανάδειξη της νέας Άνω Βουλής. Έτσι, ο Χατογιάμα έγινε ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που εγκαταλείπει τον θώκο πριν συμπληρώσει έναν χρόνο στο αξίωμα. Για τον λόγο αυτό οικονομικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχία ότι η πολιτική αστάθεια θα σημάνει μεγαλύτερη εξάρτηση της οικονομικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα. Ήδη το γεν σημείωσε πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών στην ισοτιμία του με το αμερικανικό δολάριο (91,78:1, από 91,1 πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης).
Στο εσωτερικό τού Δημοκρατικού κόμματος εντείνονταν οι πιέσεις προς τον Χατογιάμα να παραιτηθεί προκειμένου να διατηρήσει τις ελπίδες του να κερδίσει τις εκλογές της 11ης Ιουλίου. "Για να αναζωογονήσουμε την παράταξή μας, πρέπει να αναδείξουμε ένα ολοκάθαρο Δημοκρατικό κόμμα. Θα ήθελα να ζητήσω τη συνεργασία σας", είπε ο Χατογιάμα, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.
Ο Χατογιάμα "τιμωρήθηκε" στις δημοσκοπήσεις από τους ψηφοφόρους, με το 80% να τον αποδοκιμάζει και το 60% να τάσσεται υπέρ της παραίτησής του. Η φημολογία ότι ο Οζάουα -ο οποίος φέρεται αναμειγμένος σε σκάνδαλα- κινούσε τα νήματα από το παρασκήνιο τον έβλαψε, όπως και η επαμφοτερίζουσα στάση του στο ζήτημα των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αναλυτές, επικρατέστερος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Χατογιάμα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν. Ο νέος ηγέτης θα αναδειχθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και αύριο. Ο Καν είχε ασκήσει στο παρελθόν πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να κάνει περισσότερα ώστε να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός, ενώ είχε εμφανιστεί πιο δεκτικός από τον Χατογιάμα στην ιδέα να αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας από το 5% που είναι σήμερα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η πρόνοια και το συνταξιοδοτικό σύστημα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τη στάση του εγκρίνουν οι "αγορές", οι οποίες ανησυχούν για το τεράστιο ιαπωνικό δημόσιο χρέος, ο λόγος του οποίου προς το ΑΕΠ της χώρας πλησιάζει το 200%.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.