Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

«Φωτιές» από σημείωμα και κατάθεση της γραμματέως Χριστοφοράκου

Ρεπορτάζ: Γ. Σμυρνής, Γ. Βλάχος, Ε. Τσικρίκα,

Δ. Αλιφερόπουλος, Ε. Δουράκης, Ρ. Σπυράτου
Νέες «φωτιές» άναψαν την Παρασκευή στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens οι καταθέσεις της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αλλά και του πρώην οικονομικού διευθυντή της εταιρείας. Στο επίκεντρο βρέθηκε ένα σημείωμα, που αφορά στον εξοπλισμό του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με δαπάνη της Siemens. Την ίδια ώρα η Βουλή ζητεί, να ελεγχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι συναλλαγές του Τάσου Μαντέλη, του Θεόδωρου Τσουκάτου και των οικογενειών τους τα τελευταία 28 χρόνια.

Στο σημείωμα της Κατερίνας Τσακάλου προς τον Μιχάλη Χριστοφοράκο τον Ιανουάριο του 2008, όταν εκείνος είχε αποχωρήσει από τη Siemens, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κύριε Χριστοφοράκο, Ο κ. Φίσερ μου ανέθεσε να σας ενημερώσω, ότι η Siemens δεν αναλαμβάνει καμία δαπάνη εξοπλισμού του πολιτικού γραφείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη». Ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Hellas Ρούντολφ Φίσερ ερωτηθείς αν το τηλεφωνικό κέντρο του Κυριάκου Μητσοτάκη αξίας 136.000 ευρώ είχε πληρωθεί μέσω του κωδικού της Siemens για δώρα σε πολιτικά και άλλα πρόσωπα, απάντησε: «Όταν τέθηκε το ερώτημα από την κυρία Τσακάλου, η απάντησή μου ήταν "όχι". Το συγκεκριμένο τιμολόγιο δεν εξοφλήθηκε από τη Siemens. Αν έχουν μεταξύ τους κάποιες εκκρεμότητες και συμφωνίες, να τις διευθετήσουν μεταξύ τους». Η κ. Τσακάλου απ’ την πλευρά της απάντησε ότι «νομίζω –πάλι με επιφύλαξη- ότι ο κ. Μητσοτάκης το εξόφλησε».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει δήλωση, όμως σε κατ’ ιδίαν συνάντησή του με δημοσιογράφους απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Φίσερ, διερωτήθηκε «ποιος του είπε να μου πληρώσει το τηλεφωνικό μου κέντρο;». Όταν το θέμα είχε έρθει για πρώτη φορά στο προσκήνιο τον Ιούνιο του 2008, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει κατηγορηματικά πως «ό,τι πήρα απ’ την
Siemens, το πλήρωσα». Όμως η ΝΔ έστειλε δια του μέλους της στην Εξεταστική Επιτροπή Αναστάσιου Νεράτζη μήνυμα και με εσωκομματικούς αποδέκτες. Όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ «αν υπάρχει ενεχόμενος "γαλάζιος" υπουργός, εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να το αποκαλύψουμε, όχι το ΠΑΣΟΚ».

Ένταση επικράτησε στην Εξεταστική Επιτροπή και κατά την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Τσακάλου-Φίσερ, όταν η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου κατέθεσε, ότι απειλήθηκε η ζωή της. Όπως είπε χαρακτηριστικά «όταν επέστρεψα από τη Γερμανία, ο κύριος Φίσερ μου είπε, ότι αν πάω άλλη φορά στα κεντρικά και παραπονεθώ, αυτό θα το πληρώσω με τη ζωή μου. Αντιμετώπισα πάρα πολλά προβλήματα από τον κ. Φίσερ». Ο κ. Φίσερ απ’ την πλευρά του είπε ότι «εδώ μαθαίνω ουσιαστικά εγώ, τι τέρας είμαι τελικά, ότι έχω απειλήσει ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα της κ. Τσακάλου. Τι λόγους είχα να καταφερθώ κατά οποιουδήποτε και μάλιστα να τον απειλώ και από πάνω;».

Ένταση όμως προκάλεσε και η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης με τον ειδικό γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Ιωάννη Καπελέρη, λίγη ώρα πριν ο τελευταίος κληθεί να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής. Επισήμως δηλώθηκε, ότι ο κ. Καπελέρης ζήτησε αυτή τη συνάντηση, προκειμένου να ζητήσει παράταση μέχρι την Τρίτη των εργασιών της έρευνας που διεξάγει και αφορά στην αποκωδικοποίηση κωδικών της Siemens για πολιτικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι φέρεται να έλαβαν χρήματα, αλλά και δώρα απ’ την εταιρεία. Βουλευτές της ΝΔ πάντως αντέτειναν, πως αν το θέμα ήταν μόνο να δοθεί παράτασει, θα μπορούσε αυτό να γίνει και τηλεφωνικά.

Αίσθηση όμως προκαλεί και η «κοινωνικότητα» που είχε με πολιτικούς ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει μέσα σε 8 χρόνια 600 συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα, εκ των οποίων οι 356 με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 121 συναντήσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, 102 συναντήσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, 90 συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι υπόλοιπες 43 με άλλα μέλη της οικογένειας. Η κ. Μπακογιάννη αντέδρασε άμεσα και οργισμένα κάνοντας λόγο για «προσπάθεια συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού» από το βασικό ερώτημα, που όπως λέει, είναι «που πήγαν τα λεφτά, που πήγαν οι μίζες».

Οι εξελίξεις όμως στην υπόθεση της Siemens είναι ραγδαίες και όσων αφορά στους κ.κ. Μαντέλη και Τσουκάτο. Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή ο
ALPHA, σε όλες τράπεζες έχει σταλεί σαφής εντολή, να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι συναλλαγές των κ.κ. Μαντέλη και Τσουκάτου και συγγενών τους. Για τον Τάσο Μαντέλη και για μέλη της οικογένειας του θα γίνουν «φύλλο και φτερό» θα γίνουν οι συναλλαγές κυρίως κατά τις περιόδους 1982-’88 και 1996-’07 και έχουν ζητηθεί στοιχεία για τις κινήσεις καταθετικών, προθεσμιακών λογαριασμών και repos. Ελέγχονται ακόμη αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχών και ομολόγων, αλλά και στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Ανάλογη εντολή έχει δοθεί και για τον Θεόδωρο Τσουκάτο και συγγενικά του πρόσωπα. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν τραπεζικοί λογαριασμοί, αγορές επενδυτικών προϊόντων και δάνεια την περίοδο 2000-’07. Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας Εφετών εκτιμά, ότι για τον Τάσο Μαντέλη το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δεν έχει παραγραφεί, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να συνταχθεί κατηγορητήριο σε βάρος του.

Σύγκρουση κορυφής όμως σημειώθηκε στη Βουλή και για την διαφάνεια και την οικονομία. Ο Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εάν δεν μπει τάξη στη χώρα, αν δεν περάσει το αίσθημα δικαίου, αν δεν υπάρξει ευνομία, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες». Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «σε λίγες μέρες η ΝΔ θα παρουσιάσει και πάλι μία ολοκληρωμένη πρόταση για το ευρύτερο ζήτημα της ανάγκης για ανάταξη της οικονομίας». Το ΚΚΕ απ’ την πλευρά του σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η κερδοσκοπία αποτελεί το κίνητρο της ύπαρξης και δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, που κυριαρχούν παντού και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ την υπηρέτησε και την υπηρετεί».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης επιτέθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «ντυθήκατε την πανοπλία του ιππότη, πήρατε τη ρομφαία να ξιφουλκήσετε κατά της διεθνούς κερδοσκοπίας και είχατε τους κερδοσκόπους στο εσωτερικό της χώρας να κερδοσκοπούν». Θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ζητώντας «να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να δώσει εξηγήσεις και να πάρει την επιβεβαίωση του πολιτικού κόσμου, ότι μπορεί να προχωρήσει».

Πηγή: ALPHA

Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.