Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Η καλή στοματική υγιεινή αποτρέπει την καρδιακή νόσοΑυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, κατά 70%, έχουν τα άτομα με κακή στοματική υγιεινή, σε σχέση με κάποιον που βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές τη μέρα, σύμφωνα με σκοτσέζικη μελέτη σε 11.000 ενηλίκους.

Το βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» τονίζει τη σχέση ανάμεσα στα καρδιακά προβλήματα και τις ασθένειες των ούλων, αναφέροντας πως η κακή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας συμβάλει καθοριστικά στην απόφραξη αρτηριών και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά επεισόδια.


Κατά τη διάρκεια της έρευνας αναλύθηκαν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα (όπως το κάπνισμα, η υγιεινή του στόματος και η σωματική άσκηση), τα οποία συνδυάστηκαν με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους θανάτους στη Σκοτία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007.


Σε χρονική περίοδο παρακολούθησης 8 ετών, υπήρξαν συνολικά 555 καρδιαγγειακά περιστατικά, από τα οποία τα 170 κατέληξαν σε θάνατο. Μετά την προσαρμογή των δεδομένων βάσει όλων των γνωστών παραγόντων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που βουρτσίζουν τα δόντια τους λιγότερο από 2 φορές τη μέρα άχουν 70% παραπάνω πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή νόσο.

Τα άτομα με κακή στοματική υγιεινή εμφάνισαν, επιπλέον, δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

Με ένα καλό βούρτσισμα των δοντιών, λοιπόν, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, φροντίζουμε την καρδιά μας.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.