Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση κατά των ακτιβιστών από ισραηλινούς καταδρομείς σε διεθνήΓια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δυσανάλογη χρήση βίας από την κυβέρνηση του Ισραήλ μιλά η διεθνής κοινότητα, μετά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού σε διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Την επίθεση καταδίκασε και η ΕΕ, ενώ την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της επίθεσης ζητούν η Ισπανική Προεδρία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και το σύνολο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.

Στο μεταξύ συνολικά εννέα ακτιβιστές είναι νεκροί μετά την επίθεση που δέχθηκε από ισραηλινούς καταδρομείς το πλοίο που ανήκε στον διεθνή στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Η εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων τόνισε πως το ανακοινωθέν αντανακλά τον τελικό αριθμό των νεκρών μετά τον κατάπλου του πλοίου στον ισραηλινό λιμένα του Ασντόντ. Νωρίτερα ισραηλινές πηγές ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών στους δέκα, ίσως και σε περισσότερους.

Ο στρατός τονίζει πως τα βίαια επεισόδια εξερράγησαν όταν ακτιβιστές επιτέθηκαν στους πεζοναύτες, τραυματίζοντας επτά εξ αυτών και αφαιρώντας τα όπλα από άλλους δύο. Οι ισραηλινές αρχές τονίζουν πως περίπου 20 ακτιβιστές τραυματίσθηκαν. Ο στρατός δεν ανακοίνωσε την εθνικότητα κανενός από τα θύματα, όμως ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε πως οι περισσότεροι νεκροί ήσαν Τούρκοι.

---Ισραήλ: Ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ κατηγόρησε τον διεθνή στολίσκο ότι δεν είχε ανθρωπιστικούς σκοπούς---

Ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ κατηγόρησε ψες τον διεθνή στολίσκο προς τη Γάζα πως είχε σκοπούς αλλότριους από τους ανθρωπιστικούς, επιχειρηματολογώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΣΑ του Οργανισμού για την αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά της νηοπομπής.

«Μολονότι από τα μέσα ενημέρωσης περιγραφόταν ως μία ανθρωπιστική αποστολή, που θα μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, ο στολίσκος αυτός ουδεμία σχέση είχε με μία ανθρωπιστική αποστολή», τόνισε στο ΣΑ ο αναπληρωτής πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνιελ Κάρμον.

«Ποιο είδος ανθρωπιστικής αποστολής απαιτεί να παρακάμψει τον ΟΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό και τις άλλες διεθνώς αναγνωρισμένες υπηρεσίες;», αναρωτήθηκε.

«Ποιού είδους ανθρωπιστική αποστολή χρησιμοποιεί μαχαίρια, μπαστούνια και άλλα όπλα για να επιτεθεί σε στρατιώτες, οι οποίοι ανέβηκαν σε ένα πλοίο σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», τόνισε ο Κάρμον, προσθέτοντας πως τα αγαθά και τα υλικά που προορίζονταν για τα παλαιστινιακά εδάφη θα προωθηθούν μέσα από τα επιτρεπόμενα μεθοριακά περάσματα.

Ο ισραηλινός διπλωμάτης υπενθύμισε πως η Λωρίδα της Γάζας είναι «κατεχόμενη από τρομοκράτες, οι οποίοι ανέτρεψαν την Παλαιστινιακή Αρχή κατά τη διάρκεια ενός βίαιου πραξικοπήματος» και πως «στα εδάφη της εισρέουν όπλα διαρκώς, ακόμη και διά θαλάσσης».

---Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Λυπούμαστε, αλλά ήμασταν σε δίκαιη άμυνα---

Ακύρωσε την σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επρόκειτο να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, με κύριο θέμα την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους.

Οπως ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές αρχές, «ο κ. Νετανιάχου αποφάσισε να περιορίσει την περιοδεία του στον Καναδά και να επιστρέψει άμεσα στο Ισραήλ». Ο Νετανιάχου βρέθηκε στην Οτάβα για συνομιλίες με τον Καναδό ομόλογό του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των ακτιβιστών μετά από την ισραηλινή επιδρομή κατά της διεθνούς νηοπομπής, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο αποκλεισμός της Γάζας θα συνεχιστεί.

«Δυστυχώς σε αυτήν την ανταλλαγή πυρών τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Λυπούμαστε γι' αυτήν την απώλεια ανθρώπινων ζωών», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στον Καναδά.

Σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες «αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους».


---"Συγκλονισμένος" δηλώνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ---

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε συγκλονισμένος από τη σοβαρότητα του συμβάντος στην ανθρωπιστική νηοπομπή, καταδίκασε το θάνατο ακτιβιστών και δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διεξαχθεί πλήρης έρευνα.

"Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών της αιματοχυσίας. Πιστεύω ότι το Ισραήλ οφείλει να δώσει επειγόντως πλήρεις εξηγήσεις", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας Καμπάλα, όπου συμμετέχει σε διεθνή διάσκεψη για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Ρίτσαρντ Φαλκ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Παλαιστινιακά εδάφη, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παραπέμψει στη δικαιοσύνη "τους δολοφόνους άοπλων αμάχων", σχετικά με την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στα πλοία που μετέφεραν στη Λωρίδα της Γάζας μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η έκκλησή του αφορά "τόσο την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, που έδωσε τις εντολές για την επιχείρηση, όσο και στη στρατιωτική ηγεσία", που υλοποίησε την επιχείρηση.

"Ένοχο είναι το Ισραήλ, για τη χρήση θανατηφόρων όπλων εναντίον άοπλων αμάχων", επισήμανε ο κ. Φαλκ, "αμάχων που βρίσκονταν σε διεθνή χωρικά ύδατα και, ως εκ τούτου, απολάμβαναν του δικαιώματος της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας".

Τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό των παραλίων της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Φαλκ χαρακτήρισε "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας". Ζήτησε, "ως ηθική και πολιτική επιταγή", πολύ σκληρές κυρώσεις κατά του Ισραήλ, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

---Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας καταδικάζει την ισραηλινή επιδρομή και καλεί το Ισραήλ να ανακρούσει πρύμναν---

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας καταδίκασε με έντονο τρόπο την ενέργεια την ισραηλινή επιδρομή στον "στολίσκο της Ελευθερίας", που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "η αφαίρεση της ζωής άμαχων ανθρώπων συνιστά πράξη εγκληματική".

Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ "να ανακρούσει πρύμναν".

Επίσης, τόνισε ότι ανεξάρτητα από τη σημερινή εξέλιξη, ουδείς είναι ευτυχής με το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τα αισθήματά μας.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, πίσω από το απαγορευτικό διάταγμα για τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια βρίσκεται το θέμα των υδρογονανθράκων και της οριοθέτησης της ΑΟΖ Κύπρου- Ισραήλ, ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι αυτά είναι ανυπόστατα και φανταστικά.

Ο κ. Χριστόφιας επέμεινε ότι ο λόγος του απαγορευτικού διατάγματος ήταν ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. "Είναι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, τα προβλήματα από ενέργειες της Τουρκίας προς διάφορες χώρες, μη εξαιρουμένου του Ισραήλ, ανεξαρτήτως αν αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ", τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο κ. Χριστόφιας υπενθύμισε ότι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όταν έγινε η επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα, η θέση της Κύπρου ήταν "πιο καθαρή και σκληρή από τη θέση πολλών αραβικών χωρών".

Στην παρούσα συγκυρία παρακαλέσαμε θερμά να μην χρησιμοποιηθούν για λόγους ζωτικών συμφερόντων λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δυστυχώς οι υπεύθυνοι οργανωτές της αποστολής προς τη Γάζα δεν μας σεβάστηκαν, κατέληξε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.