Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Ασφαλιστικό: Σύνταξη για όλους στα 65

Ασφαλιστικό: Σύνταξη για όλους στα 65

Δύο μέρες μόνο… απέμειναν, για να «κλειδώσουν» οι συζητήσεις της τρόικας για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει σήμερα «Το Βήμα», η βασική σύνταξη θα δίνεται σε όλους τους ασφαλισμένους στο 65ος έτος της ηλικίας τους, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της θα αφορούν μόνο τους ανασφάλιστους δικαιούχους.

Οι δανειστές ζητούν, παρόλα αυτά, τα εισοδηματικά κριτήρια να ισχύσουν μόνο για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Τι αλλάζει;

-Η βασική σύνταξη θα χορηγείται σε όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων στα 65 έτη. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα αφορούν τους ανασφάλιστους εργαζόμενους. Οι δανειστές της χώρας όμως ζητούν τα εισοδηματικά κριτήρια να ισχύσουν και για τους ασφαλισμένους με υψηλά εισοδήματα. Δηλαδή ζητούν να δίδεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.

-Η βασική σύνταξη θα χορηγείται και πριν από το 65ο έτος, θα είναι όμως μειωμένη κατά 6% ετησίως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται με 35ετία στα 60 έτη θα δει τόσο την αναλογική όσο και τη βασική σύνταξη να μειώνονται κατά 30%.

-Η κυβέρνηση επιμένει οι επικουρικές συντάξεις να παραμείνουν ως έχουν. Οι επιτηρητές διαφωνούν και επιμένουν ότι εφόσον η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική θα πρέπει οι συντάξεις να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης και να υπολογίζονται και αυτές με βάση το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης του 1,2%.

-Η καθιέρωση της 40ετίας για την πλήρη συνταξιοδότηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο οι κυβερνητικές ενστάσεις εστιάζονται στον χρόνο για τη συμπλήρωση αυτού του χρονικού διαστήματος, διεκδικώντας να λαμβάνεται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης η περίοδος της στράτευσης, ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες, αλλά και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.