Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Πριν το τέλος του 2010 η επίσημη πρώτη του «άλλου OS», Chrome OSΤο τέταρτο τρίμηνο του 2010 αναμένεται να κυκλοφορήσει το ανοικτό λειτουργικό σύστημα που προωθεί η Google: το Chrome OS θα είναι σύντομα έτοιμο, δήλωσε από το βήμα της έκθεσης Computex 2010 ο επικεφαλής του εγχειρήματος Sundar Pichai του Google.

Αν και δεν ανακοινώθηκε ακριβής ημερομηνία, φαίνεται ότι η ολοκλήρωση του πρότζεκτ καθυστερεί, αφού αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο του 2010. Εντούτοις, ο κος Pichai προσέθεσε ότι μαζί με το Chrome OS θα ανοίξει τις πόρτες του και ένα διαδικτυακό κατάστημα, το Chrome Web Store από το οποίο θα μπορούν οι χρήστες να κατεβάζουν διαδικτυακές εφαρμογές που θα τρέχουν πάνω του. Στην πρώτη έκδοσή του, το Chrome OS θα εκτελείται σε φορητούς υπολογιστές και μάλλον στους μικρότερους από αυτούς -όπως τα netbook-, αφού σχεδιάστηκε για συσκευές με touchpad, πληκτρολόγιο και οθόνες διαγωνίου 10-12 ιντσών. Μάλιστα, η Google θα πιστοποιεί συσκευές που θα το φέρουν (certification), όταν πληρούν αυτές τις προδιαγραφές.


Πώς θα έπρεπε να είναι ένα OS στην εποχή του WWW;


To Google Chrome OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα, ελαφρύ, που προορίζεται αρχικά για netbook. Αργότερα, ο κώδικάς του θα περάσει στα χέρια της πολυπληθούς κοινότητας ανοικτού κώδικα. Το Google ξεκίνησε το εγχείρημα το 2009 με στόχο την ανάπτυξη ενός λειτουργικού γρήγορου, απλού και ασφαλούς. Θεωρητικά, τα δυνατά του σημεία θα είναι ότι ο υπολογιστής θα εκκινείται ταχύτατα, το περιβάλλον διεπαφής με το χρήστη θα είναι λιτό και ό,τι συμβαίνει, θα συμβαίνει στο Web. H ασφάλεια του χρήστη από ιούς, malware καθώς και οι προσθήκες ασφαλείας θα είναι εγγενές στοιχείο της αρχιτεκτονικής του και μια λειτουργία αδιαφανής στον χρήστη.


Μαζί θα ανοίξει και το Chrome OS Web StoreΤο Chrome OS θα τρέχει σε συστήματα x86 αλλά και σε συστήματα με επεξεργαστές ARM. Η αρχιτεκτονική του είναι απλή: ο Google Chrome εκτελείται σε ένα νέο παραθυρικό περιβάλλον πάνω στον πυρήνα του Linux. Οι προγραμματιστές εφαρμογών αναπτύσσουν τις εφαρμογές τους για το Web. Όλες αυτές οι διαδικτυακές εφαρμογές θα τρέχουν στο λειτουργικό του Google, όπως άλλωστε και σε οποιονδήποτε browser πάνω σε Windows, Mac OS ή Linux.


To Google Chrome OS είναι ένα νέο πρότζεκτ, διαφορετικό από το Android. Το τελευταίο σχεδιάστηκε εξ αρχής για κάθε λογής συσκευές, από κινητά τηλέφωνα έως netbook. Το Google Chrome OS απευθύνεται σε ανθρώπους που περνούν περισσότερο χρόνο στο Web και προορίζεται για μικροσκοπικές συσκευές αλλά δεν περιορίζεται σε αυτές, καθώς θα φτάσει και στα επιτραπέζια συστήματα. Αν και υπάρχουν τομείς όπου το Google Android και το Google Chrome OS Θα επικαλύπτονται, η επιλογή θα υπάρχει και αυτή θα καθορίσει τις εξελίξεις.


Το μήνυμα που έχει λάβει το Google είναι σαφές: οι υπολογιστές μας πρέπει να βελτιωθούν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει:

  • Να λαμβάνουμε άμεσα τα e-mail μας, χωρίς να μεσολαβεί χρόνος για τη συχνά χρονοβόρα εκκίνηση του συστήματος και την ενεργοποίηση του browser.
  • Οι υπολογιστές μας να διατηρούν τις ίδιες υψηλές επιδόσεις όπως όταν τους αγοράσαμε.
  • Τα δεδομένα μας να είναι προσβάσιμα όπου κι αν βρισκόμαστε.
  • Δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με το ενδεχόμενο πιθανής κλοπής του φορητού μας, την απώλεια των δεδομένων μας και την λήψη αντιγράφων ασφαλείας.
  • Δεν θέλουμε να ξοδεύουμε ώρες ρυθμίζοντας το σύστημά μας ώστε να συνεργάζεται με το hardware ή να φροντίζουμε να έχουμε τα τελευταία software update.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.