Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

Το “ταξίδι” της Microsoft: Ένας νέος κόσμος εργασίας

Μέχρι ποιο βαθμό μπορεί η τεχνολογία να αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε –και το κυριότερο– τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την εργασία μας; Τα γραφεία της Microsoft στο Amsterdam αποτελούν πρότυπο όσον αφορά το περιβάλλον εργασίας, αλλά και τις παροχές που προσφέρονται στους υπαλλήλους της εταιρείας

Το πρωί της Τετάρτης, στις 26 Μαΐου, ήμουν ένας από τους λίγους τυχερούς που διέσχισαν την είσοδο των γραφείων της Microsoft στην Ολλανδική πρωτεύουσα. Εκτός από την ξενάγηση στο χώρο, που είχε προγραμματιστεί για τους εκπροσώπους του τύπου, το κεντρικό θέμα της ομιλίας που θα ακολουθούσε, αφορούσε το όραμα της Microsoft για τη δημιουργία ενός νέου προτύπου εργασίας, το οποίο θα βελτιώσει την παραγωγικότητα, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με έναν από τους ομιλητές της εκδήλωσης, τον Eric van Heck, του πανεπιστημίου Erasmus του Rotterdam, οι αιτίες που οδήγησαν την Microsoft στην υιοθέτηση αυτού του προτύπου εργασίας, είναι οι παρακάτω:

• Το κλασικό περιβάλλον ενός γραφείου δεν είναι ιδανικό για την οργάνωση και τη χρήση της γνώσης και της πληροφορίας.
• Το εργασιακό μοντέλο της Microsoft άλλαξε με την πάροδο των χρόνων: Από τις παραδοσιακές πωλήσεις software, υπήρξε μετάβαση σε ένα περισσότερο πελατειακό “πρότυπο”. Υπάρχει πλέον συνεχής συνεργασία με πελάτες και εταιρείες, κάτι που απαιτεί βελτίωση των εργαλείων επικοινωνίας είτε αυτό συμβαίνει σε φυσικό επίπεδο είτε εξ αποστάσεως.
• Έχει γίνει, πλέον, απολύτως αντιληπτή η φιλοσοφία, που θέλει τους υπαλλήλους μιας εταιρείας να βελτιώνονται και να εξελίσσονται μαζί με την εταιρεία. Παράλληλα, προσφέρεται στους τελευταίους η ελευθερία αλλά και οι ευκαιρίες να εργαστούν και να δημιουργήσουν με τον τρόπο που θα επιλέξουν και τους ταιριάζει καλύτερα.


Θυμίζει σαλόνι σε κάποιο μοντέρνο σπίτι, αλλά είναι ένα από τα meeting rooms στο κτίριο της Microsoft Ολλανδίας!


Τα παραπάνω, ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τη Microsoft Ολλανδίας στη μετακόμιση σε νέα γραφεία, κάνοντας μια νέα αρχή που η εταιρεία ονόμασε “ταξίδι”. Το εγχείρημα αυτό, έπρεπε να είναι ένας συνδυασμός αξιοποίησης της τεχνολογίας, δημιουργίας του κατάλληλου περιβάλλοντος εργασίας, αλλά και εκπαίδευσης των εργαζομένων –όλων των βαθμίδων- στη νέα πραγματικότητα.


Επάνω σε αυτούς τους άξονες κινήθηκε και η ομιλία-συζήτηση που είχαν οι κ.κ. Theo Rinsema (General Manager, Microsoft Netherlands) και Stephen Elop (President MBD), ενώπιον των καλεσμένων της εκδήλωσης. Η ενδιαφέρουσα αυτή συνομιλία είχε ακόμα πιο ενδιαφέροντα σχόλια, όσον αφορά την καθημερινή ζωή στα γραφεία της εταιρείας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν καθόλου σταθερά τηλέφωνα στο κτήριο, καθώς όλοι οι υπάλληλοι επικοινωνούν με webcams και messengers! Γι' αυτή και μόνο την αλλαγή, οι εργαζόμενοι χρειάστηκαν αρκετό διάστημα ώστε να συνηθίσουν το γεγονός ότι, για να μιλήσουν με κάποιον συνάδελφό τους, θα πρέπει να “τρέξουν” ένα πρόγραμμα αντί να σηκώσουν το τηλέφωνο! Αυτό το παράδειγμα είναι απολύτως ενδεικτικό της νέας νοοτροπίας που θέλει να περάσει η Microsoft στους υπαλλήλους της.Μήπως χρειάζεστε 15 λεπτά ξεκούρασης για να αποβάλλετε το εργασιακό στρες; Ξαπλώστε στο ανάκλιντρο και… χαλαρώστε

Στα νέα γραφεία, κανένας υπάλληλος δεν έχει σταθερό χώρο εργασίας. Αντίθετα, έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι σε ολόκληρο το κτίριο, στο οποίο ο καθένας μπορεί να καθίσει με το laptop του, ανάλογα με το φόρτο της δουλειάς του, αλλά και το βαθμό συγκέντρωσης που απαιτείται για τη διεκπεραίωσή της. Όπως διαπιστώσαμε και από την ξενάγηση που μας έκανε αμέσως μετά την ομιλία του ο κ. Rinsema, οι χώροι είναι ειδικά διαμορφωμένοι σε μοντέρνο στυλ και με σκοπό να προάγουν την -πρόσωπο με πρόσωπο- επικοινωνία των εργαζομένων. Ξεχάστε τα παραδοσιακά γραφεία-κλουβιά, καθώς τέτοια δεν υπάρχουν στα γραφεία της Microsoft (για την ακρίβεια υπάρχουν ελάχιστα, αλλά δεν προτείνεται η χρήση τους). Αντίθετα, συναντήσαμε μακριά τραπέζια όπως αυτά που θα βρείτε σε βιβλιοθήκες (connection room), meeting rooms με καναπέδες και παχιά μαξιλάρια, round tables με κάμερες, με δυνατότητα λήψης κατά 360ο και αισθητήρες φωνής, χώρους για brainstorming που θυμίζουν μοντέρνο καφέ αλλά και -το “clue” της ξενάγησης- ένα ειδικό δωμάτιο “απομόνωσης” με ανάκλιντρο και χαμηλό φωτισμό για να χαλαρώνετε, σε περίπτωση που αισθάνεστε κουρασμένοι!

Είχα αρχίσει να σκέφτομαι -με δυσαρέσκεια είναι αλήθεια– το πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά μια συζήτηση που είχα με τους συνοδούς μας, Esther Altenfeld (Microsoft CEE PR) και Bryan Bredehoeft (Microsoft CEE IW Product Manager (Business Productivity)), από τη Microsoft Γερμανίας, με καθησύχασε κάπως: ήταν και οι δυο τους το ίδιο εντυπωσιασμένοι με εμένα. Αυτό που συμβαίνει στα γραφεία της Microsoft στο Amsterdam είναι μοναδικό φαινόμενο και δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι το καλύτερο μέρος για να εργαστεί κανείς στην Ολλανδία, για το 2010, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε το ινστιτούτο Great Place to Work (http://www.greatplacetowork.com).

Αν έπειτα από όλα αυτά αν δεν θέλετε καν να έρθετε στο κτίριο για να εργαστείτε, μπορείτε απλά να το κάνετε από το σπίτι σας. Σύμφωνα με τον κ. Rinsema, η Microsoft Ολλανδίας προσφέρει και αυτή τη δυνατότητα, την οποία εκμεταλλεύεται μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων της εταιρείας.

Δημήτρης Ιωαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.