Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

Απόφαση για περιορισμό του αλκοόλ

Απόφαση που αποσκοπεί στη μείωση της επιβλαβούς χρήσης των οινοπνευματωδών ποτών, κατά κύριο λόγο από τη νεολαία, υιοθέτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).


Στόχος του Π.Ο.Υ. είναι κυρίως η προστασία της νεολαίας από τις βλαπτικές συνέπειες του αλκοόλ
Στόχος του Π.Ο.Υ. είναι κυρίως η προστασία της νεολαίας από τις βλαπτικές συνέπειες του αλκοόλ

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, το οποίο υιοθετήθηκε από τις 193 χώρες-μέλη του Π.Ο.Υ. στην ετήσια συνέλευση του Οργανισμού στη Γενεύη, πρέπει να περιοριστούν οι διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών και να ανέβουν οι τιμές στα κρασιά, στις μπίρες και γενικότερα στα οινοπνευματώδη.

Η απόφαση, η οποία προέκυψε έπειτα από δύο χρόνια συνομιλιών, δεν είναι δεσμευτική, δηλαδή δεν δεσμεύει τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τέτοια μέτρα, αλλά έχει ρόλο συμβουλευτικό και πρόθεση του Οργανισμού είναι να λειτουργήσει αυτή η απόφαση σαν «οδηγός». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εν λόγω συστάσεις έχουν ως στόχο «την ενίσχυση των εθνικών προσπαθειών υπέρ της προστασίας των πληθυσμών που κινδυνεύουν, των νέων και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την επιβλαβή χρήση αλκοόλ».

Οι συζητήσεις του Οργανισμού για το θέμα εστιάστηκαν κατά κύριο λόγο στις οικονομικοκοινωνικές συνέπειες της επιβλαβούς χρήσης, η οποία το 2004 είχε προκαλέσει τον θάνατο 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και η οποία όπως δείχνουν τα στοιχεία ολοένα και αυξάνεται. Οπως αναφέρεται στο κείμενο του Π.Ο.Υ.: «Η επιβλαβής χρήση οινοπνευματωδών ποτών έχει σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για πάσης φύσεως προβλήματα υγείας παγκοσμίως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.