Για δύο μοναδικές συναυλίες θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο Ζαν Μισελ Ζαρ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΑΛΑΜΕ

asalames@ekdotiki.gr

Κάθε εισαγωγή που αφορά το «μάγο» της ηλεκτρονικής μουσικής είναι περιττή. Μόνο τα γεγονότα: είναι ο συνθέτης που οι πωλήσεις των δίσκων του ξεπέρασαν τα 80 εκατομμύρια· ο καλλιτέχνης που εμφανίστηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας μπροστά σε τριάμισι εκατομμύρια κόσμο και άλλες τέσσερις φορές μπροστά σε πάνω από ένα εκατομμύριο· ο άνθρωπος ο οποίος έχει αστεροειδή στο όνομα του. Αυτό το φαινόμενο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρεθούν σε δυο μοναδικές συναυλίες που θα πραγματοποιήσει, στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 30 Μαΐου, και στο Κλειστό Φαλήρου στην Αθήνα, την Τρίτη 1 Ιουνίου.

Είναι τιμή να σας έχουμε στην Ελλάδα κ. Ζαρ.

Η τιμή είναι δική μου. Είμαι μεγάλος θαυμαστής της χώρας και του πολιτισμού σας.

Μιλήστε μου για το περιεχόμενο των δύο συναυλιών σας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα, βασισμένο σε μία ιδέα την οποία επεξεργαζόμουν για καιρό. Θέλω για πρώτη φορά να μεταφέρω τη μαγεία των υπαίθριων συναυλιών μου σε κλειστό και πιο ελεγχόμενο χώρο. Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί με τα τρισδιάστατα εφέ και η ποιότητα του ήχου που θέλω να προσφέρω αυτήν την φορά απαιτούν κλειστό στάδιο. Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ που έχω παρουσιάσει ποτέ. Μια απόλυτα διαδραστική παράσταση.

Τι περιμένετε να αντικρίσετε ερχόμενος στην Ελλάδα;

Ενα λαό που αγαπώ πολύ, ο οποίος βάζει τα δυνατά του να αντεπεξέλθει στην οικονομική δυσχέρεια που έχει βρεθεί. Θα ήθελα πάρα πολύ να μπορέσω μέσα από αυτές τις συναυλίες να μεταφέρω στον κόσμο τη δύναμη και την ενέργεια της μουσικής μου, όχι για να τον διευκολύνω να αποδράσει από αυτήν τη νέα πραγματικότητα, αλλά για να την πολεμήσει. Θέλω επίσης να περάσω κι ένα μήνυμα, ότι η Ελλάδα έχει περάσει και δυσκολότερες περιόδους αλλά πάντα έβρισκε τον τρόπο να αντεπεξέρχεται παραμένοντας μεγάλη. Είστε η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Ο υπόλοιπος κόσμος σας έχει πιο πολύ ανάγκη από ποτέ αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Πιστεύετε ότι θα καταφέρουμε και αυτήν τη φορά να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;

Απολύτως! Η Ελλάδα έχει περάσει από παγκόσμιους πολέμους, πείνα και εξαθλίωση αλλά πάντοτε αποτελούσε για τον υπόλοιπο κόσμο παράδειγμα χώρας που όχι απλώς ξεπερνούσε τα προβλήματά της αλλά και προόδευε. Να σας θυμίσω την περίοδο προ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όπου οι Αμερικανοί και οι Αγγλοι επέμεναν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταφέρει να διοργανώσει σωστά Ολυμπιακούς Αγώνες, για να γίνουν τελικά μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο μάρτυρες των πιο οργανωμένων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Από εκεί και πέρα, και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ας έχουμε υπόψη ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα. Ας μη βιαστούμε να την κρίνουμε αυστηρά.

Για ποιο λόγο αφιερώσατε τη φετινή περιοδεία σας στο συγγραφέα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ;

Ο Κλαρκ ήταν ο άνθρωπος που με ενέπνευσε μέσα από τα βιβλία του να γράψω τη μουσική του μέλλοντος. Ολες αυτές οι εικόνες που περιέγραφε με αυτοκίνητα που πετάνε και ταξίδια ρουτίνας στο Διάστημα, ακόμη κι αν τελικά δε συνέβησαν ποτέ, άσκησαν καταλυτική επίδραση πάνω μου.

Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω, λοιπόν, αν πιστεύετε ότι υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες.

Φυσικά και πιστεύω. Θα ήμουν πολύ ανόητος και επιφανειακός, αν πίστευα ότι είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν. Θα ήταν κρίση μεγαλομανίας! (γέλια)

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την ηλεκτρονική μουσική από την αρχή της καριέρας σας;

Ηταν ό,τι πιο ενδιαφέρον καλλιτεχνικά είχα συναντήσει έως τότε. Το να συνθέτεις ηλεκτρονική μουσική είναι σαν το… μαγείρεμα. Ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείς το κάθε υλικό, προκύπτει και το αντίστοιχο φαγητό. Ετσι και η χρήση των διαφόρων ήχων είναι αυτή που ορίζει και το τελικό αποτέλεσμα. Δε θα μπορούσα να δημιουργήσω μουσική χωρίς τις δυνατότητες και την ελευθερία που μου προσφέρει το σινθεσάιζερ.

Κατάγεστε από καλλιτεχνική οικογένεια. Ποιες ήταν οι κυριότερες επιρροές σας από αυτήν;

Παρόλο που ο πατέρας μου ήταν σημαντικός μουσικός, τη σημαντικότερη επίδραση τη δέχτηκα από τον παππού μου, καθώς αυτός ήταν που με μεγάλωσε, όταν με παράτησε στα πέντε ο πατέρας. Ηταν ένας καλός μουσικός, που εξασκούσε και το επάγγελμα του μηχανικού, με ιδιαίτερη τάση στη μουσική τεχνολογία. Δε θα μπορούσα παρά να ακολουθήσω την πορεία του.

Οταν κυκλοφορούσατε το «Oxygene» το 1977, μπορούσατε να φανταστείτε ότι θα έφτανε τα 18 εκατομμύρια πωλήσεις;

Η αλήθεια είναι ότι με την κυκλοφορία του βρέθηκαν πολύ άνθρωποι οι οποίοι παραλίγο να με πείσουν ότι είναι ένας δίσκος καταδικασμένος να αποτύχει, καθώς δεν είναι τραγουδιστικός και το κάθε κομμάτι έχει μεγάλη διάρκεια. Ετσι, λοιπόν, θα έλεγα ότι η επιτυχία ήταν μη αναμενόμενη.


agelioforos.gr