Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Τα κινητά δεν απειλούν την υγεία μας

Δόθηκαν στη δημοσιότητα, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση χθες σύμφωνα με το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Epidemiology, τα αποτελέσματα της διεθνούς μελέτης της Interphone, σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχει για την υγεία μας η χρήση κινητών τηλεφώνων.

"Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Interphone δεν διαπιστώνεται αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο στον εγκέφαλο. Ωστόσο, παρατηρήσεις στο μέγιστο επίπεδο του αθροιστικού χρόνου κλήσεων καθώς και στα μεταβαλλόμενα πρότυπα στη χρήση κινητού τηλεφώνου, από την περίοδο που μελετώνται από την Interphone, ειδικότερα στους νέους ανθρώπους, σημαίνουν ότι δικαιολογείται η περαιτέρω έρευνα για τη χρήση κινητού τηλεφώνου και κινδύνου καρκίνου", επισημαίνει ο Κρίστοφερ Γουάιλντ, Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα του Καρκίνου (International Agency for Research on Cancer).

Η μελέτη αυτή απέδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του εγκεφάλου ή του κεντρικού νευρικού συστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περίπου 7 ανά 100.000 ανθρώπους, ενώ οι όγκοι του νευρικού συστήματος είναι σπάνιοι και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% όλων των κακοηθειών (περίπου 175 000 περιπτώσεις ετησίως σε όλο τον κόσμο).

Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη σε διάστημα δέκα ετών και πραγματοποιήθηκε σε δεκατρείς χώρες. Η συγκεκριμένη ερευνητική μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, με 5,5 εκατομμύρια ευρώ, από κοινού, όμως, με τις κυβερνήσεις, τις εθνικές υπηρεσίες υγείας και την Εθρωπαϊκή Ένωση, με 19,2 εκατομμυρία ευρώ, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η πλήρης επιστημονική ανεξαρτησία της για το έργο που επιτελείται, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Οι αντιδράσεις με την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων δεν έλειψαν. Ορισμένοι αναρωτήθηκαν γιατί υπήρξε τόση μεγάλη καθυστέρηση, ενώ τα πορίσματα από τις έρευνες που διεξήγαγαν Σουηδοί επιστήμονες ήταν αντίθετα με αυτά της Interphone. Τα εικοσιδύο μέλη της ερευνητικής ομάδας όταν κλήθηκαν να ανακοινώσουν τα συμπεράσματα τους χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα επιστημόνων υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος για τον άνθρωπο από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, η δεύτερη ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λόγω των ραδιοκυμάτων επηρεάζεται η υγεία του ανθρώπου, ενώ η τρίτη ομάδα αποφάνθηκε ότι είναι αδύνατο να συναχθεί ένα συμπέρασμα σήμερα, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.