Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Έχουν ευθύνες οι αμερικανικές τράπεζες»

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κινηθεί δικαστικώς

Τελευταία ενημέρωση: 21:07 Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Την ευθύνη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ στην δημοσιονομική κρίση και στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και αναμένεται να μεταδοθεί σήμερα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαιώνει ότι η δύσκολη σημερινή συγκυρία είναι αποτέλεσμα ενός ανεξέλεγκτου κερδοσκοπικού παιχνιδιούν των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών και δεν αποκλείει η Ελλάδα να καταφύγει σε ένδικα μέσα. "Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά το τέλος των εργασιών της Εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επισημανε ότι ο ρόλος των τραπεζών βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών, καθώς υπάρχουν κατηγορίες για αδιαφάνεια. Σε ερώτηση που του έγινε για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κινηθεί δικαστικώς εναντίων των τραπεζών, δεν το απέκλεισε τονίζοντας όμως ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Αναφορικά με την πορεία του προϋπολογισμού, τόνισε πως τα στοιχεία κάνουν λόγο για μείωση του ελλείμματος 10% περισσότερο από τις προβλέψεις και πως ο έλληνικός λαός κατανοεί την αναγκαιότητα των μέτρων στήριξης. "Ο ίδιος ο Ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να μεταστρέψει την κατάσταση και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές" τόνισε.

Εργατικός και περήφανος λαός οι Έλληνες

Όσον αφορά τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης και την διστακτικότητα των Γερμανών στην παροχή των χρημάτων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για παροχή χρημάτων αλλά για δάνειο, το οποίο θα αποπληρωθεί.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως οι Έλληνες είναι εργατικός και περήφανος λαός και η εικόνα που έχουν οι ξένοι, στην πλειοψηφία τους προέρχεται από την περίοδο των διακοπών, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος Έλληνας. Χαρακτήρισε επίσης άδικα κάποια από τα σχόλια που έγιναν κατά το παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου που εγκρίθηκε για την Ελλάδα, ενώ προβλέπεται ότι ύστερα από τα 5,5 δισ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα λάβουμε επί πλέον 14,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.