Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

Ο διαλογισμός και η γιόγκα ωφελεί σώμα και πνεύμα

Η έρευνα έδειξε ότι ο διαλογισμός, που προέρχεται από τον κινεζικό και τον ιαπωνικό βουδισμό, βοηθά τους ανθρώπους να μειώνουν μέχρι 18% την ευαισθησία τους στον πόνο, διογκώνοντας το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που ρυθμίζει το συναίσθημα και τις οδυνηρές αισθήσεις.


http://www.internationalschoolofyoga.net/yogaimage.jpg

Είναι σε όλους μας πλέον γνωστά τα οφέλη που έχει ο διαλογισμός και η γιόγκα στο σώμα μας. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του καναδικού πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, ο διαλογισμός και η γιόγκα βοήθα ακόμα στην ψυχολογική ανάταση αλλά και στην εξέλιξη της νοητικής μας αντίληψης. Η μελέτη, που έγινε υπό τον Τζόσουα Γκραντ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Emotion του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου.

Η έρευνα έδειξε ότι ο διαλογισμός, που προέρχεται από τον κινεζικό και τον ιαπωνικό βουδισμό, βοηθά τους ανθρώπους να μειώνουν μέχρι 18% την ευαισθησία τους στον πόνο, διογκώνοντας το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που ρυθμίζει το συναίσθημα και τις οδυνηρές αισθήσεις.
Με τη βοήθεια τεχνικών νευροαπεικόνισης (MRI), οι επιστήμονες συνέκριναν τη φαιά ουσία του εγκεφάλου σε 17 διαλογιζόμενους και σε 18 μη διαλογιζόμενους και διαπίστωσαν ότι η χρόνια άσκηση αυξάνει σημαντικά το πάχος του φλοιού σε ορισμένα σημεία, τα οποία σχετίζονται με την ευαισθησία στον πόνο. Σε προηγούμενη έρευνα από τους ίδιους ερευνητές είχε αποδειχθεί ότι όσοι είχαν εμπειρία άνω των 1.000 ωρών διαλογισμού, είχαν αρκετά μεγαλύτερη αντοχή στον σωματικό πόνο, όπως φάνηκε από πειράματα τοποθέτησης μιας ζεστής πλάκας πάνω στο σώμα τους.

Η βραδύτερη αναπνοή των διαλογιζόμενων - 12 αναπνοές ανά λεπτό σε σχέση με 15 για τους μη διαλογιζόμενους - επέτρεψε κυρίως στους πρώτους να αντέξουν πάνω τους ένα σώμα με θερμοκρασία μέχρι 53 βαθμούς Κελσίου. Επίσης μία άλλη πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια απέδειξε πως ο διαλογισμός κάνει τους στρατιώτες που πάνε στον πόλεμο να «αναισθητοποιούνται» και με αυτό τον τρόπο να μπορούν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Τα πειράματα σε Αμερικανούς πεζοναύτες, που προορίζονταν για τον Ιράκ και οι οποίοι ασκήθηκαν καθημερινά για μισή ώρα επί οκτώ εβδομάδες στην τεχνική του βουδιστικού διαλογισμού της επίγνωσης (βιπασάνα), έδειξαν ότι οι στρατιώτες είχαν μειωμένο στρες, καλύτερη μνήμη και καλύτερο συναισθηματικό έλεγχο σε σχέση με όσους συναδέλφους τους δεν είχαν διαλογιστεί.

Επιπλέον, τρίτη έρευνα, από ερευνητές του πανεπιστημίου του Οχάιο, υπό την καθηγήτρια ψυχιατρικής Τζάνις Κίκολτ - Γκλέιζερ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine, έδειξε ότι η τακτική εξάσκηση στη γιόγκα μειώνει τις ουσίες εκείνες στο αίμα που ενισχύουν τις φλεγμονές, οι οποίες αυξάνονται λόγω ηλικίας και στρες. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα οι γυναίκες που κάνουν συχνά γιόγκα, έχουν χαμηλότερη ποσότητα ιντερλευκίνης-6 (IL-6) στο αίμα τους, ενώ σε συνθήκες στρες η ιντερλευκίνη τους αυξήθηκε λιγότερο σε σχέση με όσες γυναίκες δεν είχαν κάνει γιόγκα. Η ιντερλευκίνη αποτελεί σημαντικό τμήμα της φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού σε περιπτώσεις διαφόρων παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, ο διαβήτης τύπου 2, τα αρθριτικά κ.α. Πρακτικά, όπως δήλωσε η Γκλέιζερ, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι, με τη βοήθεια της γιόγκα, αντιμετωπίζουν το στρες της καθημερινότητας με ηπιότερο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.