Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

Ενα φάρμακο με διπλή δράση

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΙΟΥΜΗ

Μέχρι σήμερα, πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι από τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, εκείνα που λαμβάνουν μετφορμίνη έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου. Την ίδια στιγμή, όταν στο πλαίσιο μίας πρόσφατης έρευνας σε ποντίκια οι επιστήμονες προσέθεσαν μετφορμίνη στη δοξορουμπικίνη, ένα φάρμακο που χορηγείται για χημειοθεραπεία, η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού ήταν αποτελεσματικότερη από ό,τι χωρίς την πρόσθετη ουσία. Τέλος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διεξάγουν μία μεγάλη κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν αν η χρήση μετφορμίνης μετά τη συνήθη θεραπεία για καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου συμβάλλει στην αποτροπή υποτροπών.

Στην παρούσα έρευνα, οι ειδικοί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας στην Ελβετία διαπίστωσαν ότι σε περίπου 1.400 Βρετανίδες που λάμβαναν θεραπεία για διαβήτη τύπου 2, εκείνες που έπαιρναν μετφορμίνη για περισσότερα από πέντε χρόνια είχαν 56% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού από εκείνες που δεν είχαν ιστορικό χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας.

Τα αποτελέσματα παρέμεναν σταθερά ακόμη κι όταν οι επιστήμονες συνυπολόγιζαν και άλλους παράγοντες, όπως τη διάρκεια του διαβήτη της γυναίκας, τη χρήση και άλλων φαρμάκων για το διαβήτη ή ινσουλίνη, το σωματικό βάρος και το κάπνισμα. Οπως διαπίστωσαν, τα άλλα φάρμακα για το διαβήτη, και η ινσουλίνη, δε φάνηκε να έχουν ξεκάθαρη σχέση με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να κάνει σωστή χρήση της φυσικής του ινσουλίνης, μίας ορμόνης που ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα (σάκχαρο). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Η ινσουλίνη συμβάλλει επίσης και στην ανάπτυξη των κυττάρων, και πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κάποιων καρκίνων, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Η μετφορμίνη βοηθάει στη ρύθμιση του επιπέδου της ινσουλίνης επεμβαίνοντας στην παραγωγή γλυκόζης από το συκώτι και τονώνοντας την απορρόφησή της από το αίμα. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να εξηγήσει και τη σχέση μεταξύ του φαρμάκου και του χαμηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αναφέρουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, δρα Κριστόφ Μέγερ, τα ευρήματα βασίστηκαν στους ιατρικούς φακέλους γυναικών από τη Βρετανία ηλικίας 30 με 79 ετών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Οι ειδικοί διαχώρισαν 305 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνου του μαστού και συνέκριναν την καθεμία με τρεις ή τέσσερις γυναίκες της ίδιας ηλικίας χωρίς καρκίνο. Στη συνέχεια, εξέταζαν το ιστορικό φαρμάκων για το διαβήτη τους για να βρουν σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι ευεργετικές ιδιότητες της μετφορμίνης βασίστηκαν σε ένα μικρό αριθμό γυναικών, καθώς μόνο 17 γυναίκες είχαν λάβει μετφορμίνη για περισσότερα από πέντε χρόνια και διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.

Οπως αναφέρουν, ανάλογες έρευνες είναι δυνατό να εντοπίσουν το συσχετισμό μεταξύ δύο παραγόντων – στη συγκεκριμένη περίπτωση τη χρήση μετφορμίνης και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού– αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Παρ' όλα αυτά, η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι τα ευρήματά τους συμπίπτουν και επιβεβαιώνουν παλαιότερες και σύγχρονες έρευνες σχετικά με τα φάρμακα για το διαβήτη και τον καρκίνο του μαστού.

Οι ίδιοι, όμως, επισημαίνουν ότι τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η μετφορμίνη μπορεί να αποτρέψει και πιο άμεσα την ανάπτυξη του όγκου, επεμβαίνοντας σε ένα συγκεκριμένο ένζυμο, το AMPK.

Παρόλο που σε κάθε περίπτωση κρίνουν απαραίτητες τις περαιτέρω έρευνες για τη διεξαγωγή πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έρευνά τους αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η μετφορμίνη έχει αντικαρκινικές επιδράσεις και ενθαρρύνουν την ύπαρξη κλινικών δοκιμών σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και υψηλά επίπεδα ινσουλίνης.


agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.