Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Φρίκη με νεκρή αρκούδα

Φρίκη με νεκρή αρκούδα

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δράστης ή εκδρομείς που βρέθηκαν στην περιοχή και είδαν τη νεκρή αρκούδα έκοψαν το αριστερό πόδι της αρκούδας και το πήραν ως... λάφυρο.

Φρίκη από νέα εξόντωση -για την οποία ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά- και ακρωτηριασμό θηλυκής αρκούδας σε χωριό των Τρικάλων. Το ζώο βρέθηκε νεκρό το πρωί της Κυριακής στις όχθες του Ασπροπόταμου, στη θέση Ανάβρες, μέσα στο χώρο πρώην λατομείου, σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από το χωριό Αγία Παρασκευή, το οποίο ανήκει στη διευρυμένη κοινότητα Ασπροποτάμου. Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι το άτυχο ζώο, βάρους 180 κιλών, είχε πυροβοληθεί στην πλάτη και το τραύμα του ήταν διαμπερές.

Μια λεπτομερέστατη όμως εξέταση από κτηνίατρο των Τρικάλων έδειξε ότι το ζώο έφερε θλαστικό τραύμα και αιμάτωμα στον θώρακα, ωστόσο δεν εντοπίστηκε ανοιχτό τραύμα στο σώμα του από είσοδο βολίδας πυροβόλου όπλου, γεγονός που ίσως να οφείλεται και στην κατάσταση σήψης του ζώου. Περαιτέρω στοιχεία της αυτοψίας δεν αποκλείουν η αρκούδα να κατέληξε από πτώση σε παρακείμενο γκρεμό κι όχι από πυροβόλο όπλο. Ο πυροβολισμός της πάντως δεν αποκλείεται, και η ιστολογική εξέταση θα φωτίσει τα ακριβή αίτια του θανάτου της. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δράστης ή εκδρομείς που βρέθηκαν στην περιοχή και είδαν τη νεκρή αρκούδα έκοψαν το αριστερό πόδι της αρκούδας και το πήραν ως... λάφυρο.

Η αρκούδα βρέθηκε κοντά στη γέφυρα της Αγίας Παρασκευής, ένα βλαχοχώρι που στη γλώσσα των ντόπιων είναι γνωστό ως Τζούτζια και τον χειμώνα είναι ακατοίκητο. Το ζώο εντόπισαν επισκέπτες που βρέθηκαν στο χωριό για την Πρωτομαγιά, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι κτηνοτρόφοι που μετακομίζουν με τα κοπάδια τους στα χαμηλά για να ξεχειμωνιάσουν.

Θλίψη
Μιλώντας για το περιστατικό ο κ. Σωτήρης Γιαννίτσης που διατηρεί ταβέρνα στην Αγία Παρασκευή, εξέφρασε τη θλίψη του και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η αρκούδα να ήταν αυτή που έβλεπε το περασμένο καλοκαίρι, μαζί με δύο μικρά, να κυκλοφορεί γύρω από το χωριό. Ο κ. Γιαννίτσης λέει μάλιστα ότι ο ίδιος άφηνε κομμάτια ψωμιού σε συγκεκριμένα σημεία για να τρέφονται τα ζώα.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου αποτελεί μεικτό δάσος ελάτης και δρυός και βιότοπο της καφέ αρκούδας, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο του ποταμού η κοίτη είναι πλατιά και ρηχή και χρησιμοποιείται από τις αρκούδες ως πέρασμα.

Αν αποδειχτεί ότι η αρκούδα πυροβολήθηκε θα πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό νεκρής αρκούδας από πυροβόλο όπλο μέσα στο 2010.

Περιστατικό
Στα μέσα Φεβρουαρίου άγνωστος πυροβόλησε και στη συνέχεια ακρωτηρίασε νεαρή αρκούδα σε δασική περιοχή της Καστοριάς. Η αρκούδα, ηλικίας 3-4 χρόνων, είχε δεχτεί δύο σφαίρες στο κεφάλι, ενώ ο δράστης τής έκοψε το ένα αυτί.

Σε αντίστοιχο περιστατικό τον περασμένο Νοέμβριο, στην ορεινή Ροδόπη, μια αρκούδα βρέθηκε νεκρή και διαμελισμένη και τότε ο δήμος Σταυρούπολης επικήρυξε με 5.000 ευρώ τον δράστη, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί και να συλληφθεί.

Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο τιμωρούνται από τον νόμο με ποινή φυλάκισης. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι στην Ελλάδα ζουν περί τις 250 καφέ αρκούδες και μοναδική απειλή τους είναι ο άνθρωπος.


Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.