Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

«Πυρετός» για την επόμενη μέρα στον ΟΤΕ

Στη γενική συνέλευση του Ιουνίου αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές. Η συμφωνία προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα διορίσει πρόεδρο και 5 μέλη στο δ.σ. και η D.T. τον διευθύνοντα σύμβουλο. Ωστόσο, η γερμανική πλευρά αντιδρά για το καθεστώς διαρχίας και φέρεται να προτιμά ένα και μοναδικό πρόσωπο στην ηγεσία δικής της επιλογής αλλά αποδεκτό από την ελληνική πλευρά


«Πυρετός» για την επόμενη μέρα στον ΟΤΕ

Eντονο παρασκήνιο δημιουργεί η επόμενη μέρα στον ΟΤΕ κυρίως σε ό,τι αφορά την αλλαγή της διοίκησης στον Οργανισμό, στις επιλογές των νέων προσώπων αλλά και στη διαρχία στη διοίκηση.

Ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, αναμένεται να αφήσει το τιμόνι του Οργανισμού τον επόμενο μήνα οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποφασίσει για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του ΟΤΕ αλλά και για τους πέντε εκπροσώπους του ελληνικού δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Η αλλαγή καθεστώτος στον ΟΤΕ, βάσει της συμφωνίας μετόχων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και DT, θα μπορούσε να σημάνει και το τέλος του ενός προσώπου στην ηγεσία του Οργανισμού, καθώς το κείμενο προβλέπει ότι η ελληνική πλευρά θα διορίζει τον πρόεδρο ενώ η DT θα επιλέγει τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η γερμανική πλευρά φέρεται να προτιμά την ύπαρξη ενός και μόνο προσώπου στην ηγεσία του ΟΤΕ και μάλιστα δικής της επιλογής αλλά αποδεκτό από το ελληνικό δημόσιο.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς η συμφωνία προβλέπει ότι εφόσον οι θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου καλύπτονται από διαφορετικά πρόσωπα, το Δ.Σ. του ΟΤΕ θα εκχωρεί τις εκτελεστικές αρμοδιότητες που αφορούν την καθημερινή διαχείριση στην τετραμελή Εκτελεστική Επιτροπή. Σ΄αυτήν την περίπτωση όμως ο έλεγχος περνά ουσιαστικά στην DT δεδομένου ότι στην Επιτροπή θα συμμετέχουν δύο μέλη από κάθε πλευρά αλλά σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του διευθύνοντος συμβούλου, θα υπερισχύει.

Αποτροπή
Από την άλλη, η τοποθέτηση ξεχωριστού προσώπου στη θέση του προέδρου θα αποτρέψει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την επανάληψη φαινομένων όπως το περιστατικό της εξόδου του ΟΤΕ από τα Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για το οποίο η κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως.

Οι Γερμανοί, πάντως, οι οποίοι κατέχουν σήμερα το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ (το ελληνικό δημόσιο έχει το 20%) ενδέχεται να επαναφέρουν και το ζήτημα της αύξησης του ποσοστού τους παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης. Πρόκειται για το δεύτερο option της συμφωνίας πώλησης για την απόκτηση ενός 10% επιπλέον του ΟΤΕ από την DT σε τιμή με premium 20% σε σχέση με την τιμή της μετοχής εκείνη την περίοδο εφόσον η πώληση γινόταν το 2010 ή με premium 15% αν η πώληση ολοκληρωνόταν το 2011.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση, με την οποία επεξηγεί τους λόγους, για τους οποίους επιδιώκει να θέσει τον ΟΤΕ εκτός του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης εξέδωσε η διοίκηση του Οργανισμού. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο όγκος των συναλλαγών της μετοχής του ΟΤΕ στη Γουόλ Στριτ έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσανάλογο το όφελος σε σχέση με τα έξοδα ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό του κεφαλαίου του ΟΤΕ διαπραγματεύεται σε ADRs, περίπου 1,8%.

M. ΛIΛIOΠOYΛOY
mlilio@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.