Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010

Κύπριοι καταναλωτές: Ασφαλείς στο ΔιαδίκτυοΗ Microsoft θεσπίζει την Ημέρα Προστασίας Καταναλωτών στο Διαδίκτυο με σκοπό τη διεύρυνση της παγκόσμιας πρωτοβουλίας διαφώτισης καταναλωτών

Η Microsoft Κύπρου διοργανώνει εκδήλωση για την ασφάλεια των καταναλωτών στο Διαδίκτυο, καλύπτοντας τους κινδύνους της πειρατείας στο διαδίκτυο και πώς τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο “MALL OF CYPRUS” στα Λατσιά, την Παρασκευή 28 Μαΐου, από τις 17:00-19:00. Ελάτε για ένα απόγευμα γεμάτο εκπλήξεις και δώρα, όπου παράλληλα θα μάθετε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας στο διαδίκτυο.

Η Microsoft ανακοίνωσε στις 19 Μαΐου τη θέσπιση της «Ημέρας Προστασίας Καταναλωτών στο Διαδίκτυο» στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ποσοστά πειρατείας λογισμικού στην περιοχή, τα οποία σύμφωνα με την 7η ετήσια μελέτη BSA/IDC περί πειρατείας που διεξήχθη και δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, παραμένουν τα υψηλότερα στον κόσμο, αγγίζοντας το 64%. Ο στόχος της Ημέρας Προστασίας Καταναλωτών στο Διαδίκτυο είναι να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές και να καταπολεμήσει την παράνομη διακίνηση πειρατικού λογισμικού στο διαδίκτυο.

Τα τελευταία χρόνια η Microsoft έχει λάβει περισσότερες από 280.000 αναφορές από καταναλωτές οι οποίοι, χωρίς να το γνωρίζουν, αγόρασαν πειρατικό λογισμικό. Η άνοδος αυτή δεν αντικατοπτρίζει απλώς την αυξανόμενη ανησυχία για τη ζημιά που προκαλείται από το πειρατικό λογισμικό, αλλά και την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών καθώς και δράσεων αστυνόμευσης. Η Microsoft συνεργάζεται με τις κοινότητες, τις εθνικές κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου ανεξαρτήτως συνόρων με σκοπό να προστατεύσει τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

Το παγκόσμιο εμπόριο πειρατικού λογισμικού έχει προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε αθώους καταναλωτές, σε μικρές επιχειρήσεις, στην εξέλιξη της τεχνολογικής καινοτομίας, ακόμα και στην παγκόσμια οικονομία. Τα εγκληματικά συνδικάτα θεωρούν το Διαδίκτυο ελκυστικό ως πηγή διανομής πειρατικού λογισμικού, καθώς τους παρέχει την ασφάλεια της ανωνυμίας για τις δραστηριότητές τους. «Αγόρασα λογισμικό, που υποτίθεται ότι ήταν αυθεντικό Windows 7 Professional, μέσα από μια ιστοσελίδα δημοπρασίας στο internet Πλήρωσα περίπου 7 ευρώ. Η ιστοσελίδα ανέφερε ότι επρόκειτο για ένα 100% αυθεντικό λιανικό Windows 7 Professional κλειδί ενεργοποίησης και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εγκαταστάσεις λειτουργικού λογισμικού. Μου έστειλαν το κλειδί ενεργοποίησης χωρίς τεκμηρίωση του προϊόντος, κάποιο CD ή οποιαδήποτε άλλα μέσα δεδομένων. Θεωρώντας ότι παραήταν καλό για να είναι αληθινό, αποφάσισα να στείλω το ‘Κλειδί Ενεργοποίησης Προϊόντος’ στην ομάδα Αντιπειρατείας της Microsoft προκειμένου να γίνει ανάλυση. Όπως αποδείχθηκε, το ‘Κλειδί Ενεργοποίησης Προϊόντος’ δεν ίσχυε, οπότε αποφάσισα να μην το εγκαταστήσω στον υπολογιστή μου, φοβούμενος την πληθώρα των ενδεχομένων κινδύνων που συνδέονται με την εγκατάσταση ενός πειρατικού αντίγραφου των Windows…!», δήλωσε ο Κλεάνθης Κ., οικιακός χρήστης από τη Λευκωσία.

«Οι καταναλωτές στην Κύπρο οι οποίοι χωρίς να το γνωρίζουν “κατεβάζουν” πειρατικό λογισμικό, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκθέσουν τους υπολογιστές τους σε κακόβουλο λογισμικό και ιούς. Θεωρούμε σημαντική την προστασία των καταναλωτών από τις διάφορες απειλές κατά της ασφάλειας και της ενδεχόμενης απώλειας προσωπικών δεδομένων που εμπερικλείει η πειρατεία στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση ως προς τις ανοδικές αυτές τάσεις που παρατηρούνται και να ενημερώσουμε τους καταναλωτές σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν», δήλωσε η Ήβη Δημητρίου, Διευθύντρια Αντιπειρατείας της Microsoft Κύπρου, ως απάντηση στη δραματική αύξηση του αριθμού των ιστοσελίδων που προσφέρουν παράνομο λογισμικό.

Ο υπερβολικός αριθμός υπολογιστών που έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο έχει επιτρέψει την εμφάνιση ‘botnets’, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν εγκληματικά επιχειρηματικά μοντέλα, όπως την αποστολή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam) και κακόβουλου κώδικα και την υποκλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών[i].

Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλές από τις σημερινές επιχειρήσεις πειρατείας λογισμικού σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα. Διαθέτουν εξειδικευμένες εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί για να αντιγράφουν παράνομα λογισμικό και εκμεταλλεύονται τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα διανομής τα οποία χρησιμοποιούνται για άλλες παράνομες επιχειρήσεις, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εγκληματίες αυτοί αφιερώνουν σημαντικό αριθμό πόρων ούτως ώστε να αντιγράψουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά ασφαλείας της Microsoft και πωλούν στους καταναλωτές πανομοιότυπα όμως πλαστά προϊόντα σε τιμές που αγγίζουν εκείνες του αυθεντικού λογισμικού. Επιπλέον, η πειρατεία λογισμικού έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο και απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων σε φορολογικά έσοδα.

Παγκόσμιες Πρωτοβουλίες Καταπολέμησης της Πειρατείας

Οι παγκόσμιες στρατηγικές της Microsoft για την καταπολέμηση της πειρατείας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πιο εξειδικευμένων δικανικών τεχνολογιών για την αναγνώριση πειρατικών προϊόντων, τη λειτουργία εκπαιδευτικών φόρουμ, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου, και τη λήψη νομικών ενεργειών κατά των φερόμενων πειρατών λογισμικού.

Ως μέρος της Ημέρας Προστασίας Καταναλωτών στο Διαδίκτυο, η Microsoft εξακολουθεί να εστιάζει τις προσπάθειές της για επιβολή του νόμου σε ιστοσελίδες μέσα από τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να «κατεβάσουν» λογισμικό ή να το παραγγείλουν μέσω ταχυδρομείου, καθώς και σε ιστοσελίδες δημοπρασίας, δημιουργώντας μια ομάδα εργασίας εξειδικευμένων πληροφοριών η οποία παρακολουθεί τις ιστοσελίδες και τους διακομιστές (servers) που χρησιμοποιούν οι πειρατές προκειμένου να ανταλλάξουν παραβιασμένα links. Μέσα σε ένα μόλις έτος, η Microsoft έχει αφαιρέσει πάνω από 500.000 παραβιασμένα links στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές από την πειρατεία στο διαδίκτυο.

Ενδυνάμωση των Καταναλωτών

Αναφορές από καταναλωτές και εταιρικούς συνεργάτες συνεχίζουν να βοηθούν τη Microsoft να αντιμετωπίσει την πειρατεία. Η Microsoft Κύπρου ενθαρρύνει οποιονδήποτε λαμβάνει ύποπτο λογισμικό να επικοινωνεί με την ομάδα Αντιπειρατείας της Microsoft στέλνοντας email στη διεύθυνση cypiracy@microsoft.com. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αυθεντικά προϊόντα της Microsoft, τις άδειες χρήσης και τις αναγνωριστικές ετικέτες (labels) διατίθενται στο http://www.HowToTell.com. Η Microsoft ενθαρρύνει τους καταναλωτές να κάνουν τις ακόλουθες ερωτήσεις όταν αγοράζουν λογισμικό online:

· Αγοράζετε από αξιόπιστο μεταπωλητή;

· Μπορεί ο μεταπωλητής σας να επιβεβαιώσει ότι το λογισμικό του θα περνούσε το online τεστ Windows Genuine Advantage που επικυρώνει την αυθεντικότητα του προϊόντος;

· Η τιμή του προϊόντος είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή;

· Περιλαμβάνεται Πιστοποιητικό Αυθεντικότητας (COA);

· Περιλαμβάνεται δίσκος με ολόγραμμα ή μέσα αποκατάστασης δεδομένων;

· Είναι τόσο η συσκευασία όσο και η τεκμηρίωση του προϊόντος υψηλής ποιότητας;

· Υπάρχει ηλεκτρονική ‘Άδεια Χρήσης Τελικού Χρήστη’ (EULA);

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.