Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Τεχνολογία και Οικολογία

Αφιερωμένο στη σχέση Τεχνολογίας και Οικολογίας είναι το 8ο τεύχος, του Φεβρουαρίου 2010, της περιοδικής έκδοσης «ΧΕΝοικολογίες», που εκδίδεται από την Ομάδα Περιβάλλοντος της ΧΕΝ Καλαμαριάς.

Η στήλη έχει ασχοληθεί και άλλοτε με την έκδοση αυτή και τη συναφή δραστηριότητα της Ομάδας των Κυριών, που, κοντά στα οικογενειακά και τα επαγγελματικά τους καθήκοντα, αισθάνονται την ανάγκη να είναι παρούσες και στους στίβους της κοινωνικής δράσης, ειδικότερα δε στα πεδία της υπεύθυνης συμμετοχής για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που οι σύγχρονες συνθήκες και εξελίξεις δημιουργούν στον ατομικό και στο συλλογικό βίο.

Εκείνο που πρέπει ιδιαίτερα να εξαρθεί, όχι για φλύαρο και ανούσιο έπαινο της ΧΕΝ Καλαμαριάς, αλλά για την ανάδειξη του παραδείγματος, ώστε κατά το δυνατόν να γίνει παράγων παρακίνησης και άμιλλας, είναι αυτή ακριβώς η στάση της Ομάδας Περιβάλλοντος απέναντι στη διπλή όψη του βίου, εκείνη που περιορίζεται στο «Εγώ» και εκείνη που εκτείνεται στο «Εμείς».

Οι σύγχρονες συνθήκες και εξελίξεις προάγουν την εγωιστική μόνωση και τον αναχωρητισμό, ακόμη και μέσω του επιφανειακώς επικοινωνιακού διαδικτύου. Το «ο καθένας στο καβούκι του» και το «Γαία πυρί μιχθήτω», για τους άλλους, έχουν γίνει κανόνες «συμβίωσης», με έκδηλα και απεχθή συμπτώματα στην καθημερινή ζωή.

Στους κανόνες αυτούς που «ρυθμίζουν» έναν βίο αβίωτο πλέον, ιδίως στα αστικά κέντρα, αντιτάσσουν ένα μη κραυγαλέο, αλλά σταθερό και αποτελεσματικό ΟΧΙ, συμπεριφορές και δράσεις σαν αυτές τις οποίες αναπτύσσει η Ομάδα Περιβάλλοντος της ΧΕΝ Καλαμαριάς.


Τέτοιες δράσεις χρειάζονται ενθάρρυνση. Διότι πάντοτε και παντού παραμονεύει ένας ιδιότυπος σνομπισμός, που δε θα δίσταζε ακόμη και να ειρωνευτεί «τέτοιες πολυπραγμοσύνες». Ας το πούμε ξεκάθαρα, ότι το να μετέχεις ενεργά σε έργα κοινής ωφέλειας δεν είναι πολυπραγμοσύνη, αλλά προσφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.