Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Κατ’ οίκον νοσηλεία για μικρούς ασθενείς από τη «ΦΛΟΓΑ»Έναν χρόνο ζωής συμπληρώνει σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία», ένα από τα πλέον πρωτοποριακά θεραπευτικά προγράμματα για μικρούς ογκολογικούς ασθενείς που εφαρμόζεται στα νοσοκομεία Παίδων. Ένας χρόνος ζωής, πιο ποιοτικής και πιο ανθρώπινης, για περίπου 115 παιδιά με καρκίνο, ένας χρόνος εντατικής εργασίας για τους εννέα νοσηλευτές που εξυπηρετούν τους μικρούς ασθενείς σε κάθε σημείο της Αττικής. Ένας χρόνος προσφοράς για τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», που υλοποιεί το πρόγραμμα «Κατ΄ Οίκον Νοσηλεία» με την υποστήριξη μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας.

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα περίπου 280-300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο τα οποία είναι υποχρεωμένα να επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά το νοσοκομείο για να υποβληθούν σε θεραπεία. Το 70% αυτών επιβιώνουν, χρειάζονται όμως παρακολούθηση και τακτική ιατρική φροντίδα. Η ανάγκη λειτουργίας ενός προγράμματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας είχε εντοπισθεί από προγενέστερη μελέτη της ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊας Κυριακού» σύμφωνα με την οποία το 23% των επισκέψεων στο νοσοκομείο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι.

Από τον Μάιο του 2009, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή της κατ’ οίκον νοσηλείας έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.600 επισκέψεις σε παιδιά με καρκίνο που πληρούν τα κριτήρια για να λαμβάνουν στο σπίτι την διενέργεια απλών ιατρικών πράξεων. Έτσι, για «απλές» ιατρικές πράξεις όπως είναι για παράδειγμα οι αιμοληψίες και η χορήγηση ενέσιμων θεραπειών, οι μικροί ασθενείς και οι γονείς τους δεν χρειάζεται να «ταξιδεύουν» έως το νοσοκομείο – αντίθετα, οι εννιά νοσηλευτές του προγράμματος επισκέπτονται τα παιδιά στο σπίτι τους και τα φροντίζουν. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μικροί ασθενείς έχουν ήδη χτίσει μία δυνατή σχέση επικοινωνίας και αμοιβαίας συμπάθειας με τους νοσηλευτές και τους δέχονται στο σπίτι τους όπως θα υποδέχονταν και ένα φίλο τους, χωρίς να διαταράσσεται η καθημερινότητά τους.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί βλέπουμε έναν από τους μεγάλους στόχους της «Φλόγας» να γίνεται πραγματικότητα. Το πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Νοσηλεία υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία ένα χρόνο τώρα και η ικανοποίηση παιδιών και γονέων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για μας ότι πετύχαμε τον στόχο μας», τόνισε κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια«Φλόγα» κυρία Μαρία Τρυφωνίδη.

Πριν από την εφαρμογή του προγράμματος οι ασθενείς αναγκάζονταν να περιμένουν 2 με 3 ώρες στα εξωτερικά ιατρεία μέχρι να δεχτούν την αναγκαία φροντίδα από τους ειδικούς. Όπως εκτιμούν πλέον οι ειδικοί με το πρόγραμμα ελαττώθηκε σημαντικά ο χρόνος αναμονής των παιδιών στα νοσοκομεία αλλά και ο φόρτος εργασίας των γιατρών με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των περιστατικών που πραγματικά χρειάζονται να βρίσκονται στο νοσοκομείο.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.