Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

Κάνει τέχνη την πείνα και τη δίψα

Είμαστε ό,τι τρώμε; Η Aσπα Τομπούλη προεκτείνει το ερώτημα, το κάνει τέχνη κι έρχεται αντιμέτωπη με πολλές και διαφορετικές πτυχές του, ξεκινώντας από το προπατορικό αμάρτημα. «Eating the apple» είναι ο τίτλος της περφόρμανς που παρουσιάζει στις 7 Μαΐου, στις 8.00 μ.μ. μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.


Ο θίασος του «Eating the apple», που ανεβαίνει μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
Ο θίασος του «Eating the apple», που ανεβαίνει μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

«Η ζωή στο σημερινό κόσμο μέσα από διάφορες εκφάνσεις του φαγητού, και της τροφής σε σχέση με τις ανθρώπινες σχέσεις» είναι ο αναλυτικός τίτλος που θα έδινε η ίδια στην παράσταση.

Η τροφή, η πείνα και η δίψα διερευνώνται σε αυτό το δρώμενο μέσα από συναντήσεις διαφορετικών ανθρώπων, έναν θάνατο, μια ανθρωποφαγική πάλη καθώς και μέσα από εικόνες καταναλωτισμού και ένδειας, ντοκουμέντα για «το δικαίωμα στην τροφή» και την αδυναμία πρόσβασης στην τροφή σε μια εποχή αφθονίας όπως η σημερινή» τονίζει η σκηνοθέτρια, Ασπα Τομπούλη, υπεύθυνη και για το κείμενο. «Μέσα από την κίνηση, κυρίως, δίνεται η σχέση του ανθρώπου με το φαγητό και το νερό». Πρόκειται για κάτι «πολύ μοντέρνο και πολύ σωματικό».

Χορευτές, ηθοποιοί και μια ομάδα νεαρών ερασιτεχνών μετέχουν σε αυτήν την περφόρμανς, ένα ζωντανό δρώμενο, ένα σάιτ σπεσίφικ θέαμα (ειδικά σχεδιασμένο για τον χώρο) ουσιαστικά, που αρχίζει έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην Ακαδημίας και εξελίσσεται μέσα στις αίθουσές του.

Σε κάθε αίθουσα μια διαφορετική δράση λαμβάνει χώρα. Στην πρώτη έχουμε ένα τραπέζι - μια μεταφορά του πώς είναι ο κόσμος σήμερα. «Συμβαίνουν συναντήσεις διαφόρων ανθρώπων και παρακολουθούμε τις αντιδράσεις τους απέναντι στο φαγητό και τις σχέσεις τους μεταξύ τους».

Στη δεύτερη αίθουσα, το στήσιμο πλησιάζει στο ντοκουμέντο κι έχει σχέση με την αφθονία, την πείνα και την έλλειψη του νερού.

«Υπάρχουν κείμενα στο βίντεο που μιλούν για τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με την πείνα, την αφθονία και το παράδοξο ότι η σχέση πείνας και αφθονίας είναι ανάλογη: όσο αυξάνεται η αφθονία τόσο αυξάνεται και η πείνα».

Στο τρίτο δωμάτιο υπάρχει ένα «παιχνίδι με το μήλο» κι ό,τι αυτό συμβολίζει, για να επιστρέψει ο θεατής στο πρώτο δωμάτιο, κλείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο έναν κύκλο.

Η περφόρμανς δίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εταιρείας Πολιτιστικής Ετερότητας «Αλλος» με θέμα «Η Συμβολική Διάσταση του Φαγητού και οι Ανθρώπινες Σχέσεις». Η χoρογραφία είναι της Νατάσας Παπαμιχαήλ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αντιγόνη Καράλη

  • ΚΑΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    «Ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί και νέα παιδιά, όλοι δουλέψαμε με χαρά, με κέφι και καλή ενέργεια» σημειώνει η σκηνοθέτρια Ασπα Τομπούλη.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.