Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Θα τους πούλαγαν 5 εκατ. ευρώ τον έναν

Από το εξωτερικό ο αγοραστής των δύο αγαλμάτων που είναι 2.500 ετών και προέρχονται από την αρχαία Τενέα

Θα μπορούσαν να γίνουν εθνικοί ήρωες και πάμπλουτοι. Επέλεξαν να καταντήσουν υπόδικοι. Ευτυχώς, η λεία των τριών αρχαιοκαπήλων, οι δύο πανέμορφοι Κούροι του 6ου αι. π.Χ., βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο υπό τις εντατικές φροντίδες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Φυλάσσονται, μετά την κατάσχεσή τους, στα υπόγεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο οποίο θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο κοινό, όταν θα είναι έτοιμοι, δηλαδή όταν θα έχουν συντηρηθεί και στηθεί όρθιοι.


Το κάθε άγαλμα έχει ύψος περίπου 1,90 μ. (το ένα 1.87 και το άλλο 1,92) και υπολογίζεται ότι ζυγίζει περί τον έναν τόνο
Το κάθε άγαλμα έχει ύψος περίπου 1,90 μ. (το ένα 1.87 και το άλλο 1,92) και υπολογίζεται ότι ζυγίζει περί τον έναν τόνο

Αυτή η επιχείρηση είναι εξίσου δύσκολη με την επιχείρηση απόσπασής τους από τα χέρια των λαθρεμπόρων. Το κάθε άγαλμα έχει ύψος περίπου 1,90 μ. (το ένα 1,87 και το άλλο 1,92) και υπολογίζεται ότι ζυγίζει περί τον έναν τόνο. Επειδή λείπουν οι δεξιές γάμπες τους, πρέπει να γίνει ειδική μελέτη για το πώς θα στηριχθούν. Κατά τα λοιπά, αν οι αρχαιολόγοι είναι τυχεροί και πέσουν επάνω στις ενεπίγραφες βάσεις τους, θα έχουμε μια σημαντική ανακάλυψη.

Θα τους πούλαγαν 5 εκατ. ευρώ τον έναν

Και τούτο επειδή, όπως υποθέτει ο τοπικός έφορος Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Κίσσας (και είχε γράψει το «Εθνος» χθες), οι Κούροι προέρχονται από την αρχαία Τενέα. Ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκος Καλτσάς, σημείωσε κατά τη χθεσινή παρουσίαση ότι τα αγάλματα προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από ιερό (που ίσως βρεθεί στο μέλλον) και ότι έχουν κατασκευαστεί ανάμεσα στο 550-520 π.Χ. Η γ.γ. Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, σημείωσε πως πρόκειται για σπάνια και εξαιρετικά ευρήματα, αλλά ίσως και να μην ήρθαν τώρα στο φως. Η διεθνής πρακτική λέει ότι συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους από 2-3 μέχρι και 30 χρόνια μετά - όσο μεγαλύτερη είναι η αξία τόσο αργότερα βγαίνουν στην αγορά.

Εχουν μία μικρή διαφορά στην κόμη τους -του ενός έχει πιο πλούσιους βοστρύχους- και κατά τα λοιπά είναι απολύτως όμοιοι. Ο κ. Καλτσάς έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για σύνταγμα αγαλμάτων. Δεν αποκλείεται να είναι και οι δίδυμοι Αργείοι Παίδες. Παρότι λείπει τμήμα κνήμης, είναι πιθανόν να βρεθεί. Η αισθητική τους είναι υψίστη και η κατάσταση διατήρησής τους σχεδόν άριστη. Το μάρμαρο είναι νησιωτικής προέλευσης (μάλλον από τη Νάξο) και φέρουν μικρά σπασίματα στη μύτη και στα γεννητικά όργανα. Στον ένα είχε σπάσει και το κεφάλι, αλλά συγκολλάται. Επίσης, σε κάποια σημεία φέρουν σημάδια, τα οποία μάλλον έχουν γίνει από άροση.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία ανάμεσα στο ΥΠΠΟΤ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το παραδέχθηκαν και ο αρχηγός της Αστυνομίας, Λευτέρης Οικονόμου, όπως και ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Γιάννης Δικόπουλος. Οπως ανέφεραν, θα αναβαθμιστεί η διεύθυνση αρχαιοκαπηλίας.

Οι Κούροι θα πωλούνταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες των αστυνομικών, έναντι δέκα εκατομμυρίων ευρώ σε αγοραστή από το εξωτερικό. Ειδική επιτροπή θα εκτιμήσει την αξία τους, που είναι τουλάχιστον διπλάσια. Αυτό σημαίνει ότι αν εκείνος που τα βρήκε τα έδινε στο κράτος, θα είχε εισπράξει ως αμοιβή πολλά εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα αντικείμενα που κατασχέθηκαν ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πλαστά αντίγραφα. Στη σύλληψη των δύο δραστών συνέβαλαν πληροφορίες του ΥΠΠΟΤ. Ο τρίτος δράστης αναζητείται.

Ο κ. Γερουλάνος παραδέχθηκε πως η αρχαιοκαπηλία είναι περισσότερο εκτεταμένη από όσο νομίζουμε και ότι η πάταξή της είναι μία υπόθεση πολύ δύσκολη.

Αγγελική Κώττη
akotti@pegasus.gr

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.