Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Στο 10% η πτώση της τουριστικής κίνησης, λέει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο


ΑΠΕ
Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα αναστρέψουν την παρούσα κατάσταση, ελπίζουν οι ξενοδόχοι
ΑθήναΜείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 10% περίπου καταγράφεται αυτή την περίοδο στο σύνολο της χώρας, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη.

Ο κ. Τσακίρης εκτίμησε ότι «οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» θα αναστρέψουν την παρούσα κατάσταση προς το καλύτερο, αλλά ανέφερε ότι η πορεία των εσόδων το 2010 θα είναι αρνητική, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο ποσοστό.

Ενδεικτικά ανέφερε, ότι όσον αφορά την κίνηση και τη μέση πληρότητα, στην Κω παρατηρείται μείωση 5%, στην Κέρκυρα και στη Θεσσαλονίκη 10%, στη Ζάκυνθο και στη Χαλκιδική 15%.

Στη Ρόδο, η μείωση είναι της τάξεως του 18%, ενώ στο Ρέθυμνο είναι 20%. Ίδια με πέρυσι καταγράφεται μέχρι στιγμής η κίνηση στα Χανιά και στην Κεφαλλονιά, ενώ μικρή αύξηση (+5%) καταγράφεται στη Μαγνησία.

Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι γενικά μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τις περυσινές, γεγονός που δείχνει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις όχι μόνο απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά προχώρησαν σε περαιτέρω βελτίωση της τιμολογιακής τους πολιτικής επ' ωφελεία των πελατών τους, στοχεύοντας στη διατήρηση του μεριδίου της αγοράς τους.

Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΞΕΕ για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι κατέθεσε στην υπουργό Οικονομίας εμπεριστατωμένες προτάσεις, η κυρία Κατσέλη «μέχρι σήμερα αρνήθηκε να τις συζητήσει με το ΞΕΕ, παρά την σωρεία των σχετικών αιτημάτων επικοινωνίας από την πλευρά του Επιμελητηρίου».

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ο κ. Τσακίρης επεσήμανε ότι ο τουριστικός κλάδος κρίνει αναγκαία τη διοικητική μεταρρύθμιση και κατ' επέκταση θεωρεί θετικό το κείμενο που έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση και η ανάδειξη της τουριστικής προσφοράς θα πρέπει να αποτελεί κύρια παράμετρο κατά τον σχεδιασμό των οργάνων και των λειτουργιών των νέων διοικητικών δομών.

Επίσης, τόνισε ότι η σπουδαιότητα του νομοθετήματος επιβάλλει τη συστηματική διαβούλευση του υπουργείου με φορείς όπως το ΞΕΕ, προκειμένου να αποφευχθούν κενά και αδυναμίες, που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.

Τέλος, με αφορμή την παραίτηση της Αντζελας Γκερέκου, ζήτησε την άμεση πλήρωση της θέσης της επισημαίνοντας ότι ο τουριστικός κλάδος δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει.

Την κυρία Γκερέκου ο ξενοδοχειακός κόσμος θα την θυμάται με ευγενή συναισθήματα, αφού ήταν από τα άτομα που δούλεψαν εντατικά για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.