Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ έχει στην Ουάσινγκτον ο Γ.ΠαπακωνσταντίνουΟ υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου
ΑθήναΣυνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν έχει την Κυριακή στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Οι συντάξεις, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι τα τρία βασικά ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Για τα τρία θέματα φαίνεται ότι δεν υπήρξε συμφωνία στις επαφές του κλιμακίου στην Αθήνα.

Οι τρεις πρώτες ανατροπές που συμφωνήθηκαν, κατά τις πληροφορίες, την πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το κλιμάκιο που βρίσκεται στην Αθήνα είναι οι εξής:

1. Στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο οδηγείται σε ριζική αναδιοργάνωση με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.

2. Στην Υγεία, όπου θα γίνουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για φάρμακα, πολυιατρεία, νοσοκομεία.

3. Στα κλειστά επαγγέλματα -από τα ταξί και τα κομμωτήρια ως τους συμβολαιογράφους- που θα απελευθερωθούν άμεσα από κάθε κρατικό έλεγχο και τα... «ρουσφέτια».

Τα επόμενα βήματα

Μετά και τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Στρος-Καν, τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν αναμένεται να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ΕΕ/ΔΝΤ.

Από εκεί και πέρα, στις 15 Μαΐου θα υπάρξει η κοινή έκθεση ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα. Δύο ημέρες μετά, στις 17 Μαΐου, θα συνεδριάσει το Eurogroup για να δώσει και επισήμως το πράσινο φως γι ατην ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαΐου η χώρα μας χρειάζεται δανειακά κεφάλαια περίπου 8,5 δισ, ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει λήγοντα ομόλογα.

Οι επαφές του Σαββάτου

Οι κ.κ. Στρος-Καν και Παπακωνσταντίνου είχαν συνάντηση και το Σάββατο, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από κοινού με τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης και η πρόοδος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα για την προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί η χρηματοδότηση από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε επίσης συνάντηση και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τίμοθι Γκάιθνερ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.