Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διάλεξη του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 28 Απριλίου. Από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του Μάη του ’68 και επικεφαλής σήμερα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο γαλλογερμανός ακτιβιστής και πολιτικός υπερασπίστηκε τη χώρα μας με δημόσιες παρεμβάσεις του, κατηγορώντας την Ε.Ε. για έλλειψη αλληλεγγύης: « ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας είναι και οι αμυντικές δαπάνες της. Το 4,3% του ελληνικού ΑΕΠ πάει στην Άμυνα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Η Κύπρος, η Τουρκία… Πού είναι οι πρωτοβουλίες της Κομισιόν για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος;», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ υποστηρίζει ότι η σημερινή πολυεπίπεδη κρίση μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για τον μετασχηματισμό του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Τι να κάνουμε» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση της Μελίττας Γκουρτσογιάννη, προτείνει ένα «Green New Deal» (Ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο). Ουσιαστικά αναλύει την ανασυγκρότηση της οικονομίας σε πράσινη κατεύθυνση, αντλώντας επιχειρήματα και έμπνευση από τη φύση και τις …μέλισσες.

Μελετώντας τη δράση των μελισσών επισημαίνει ότι η αξία τους δεν έγκειται στην ικανότητά τους να παράγουν μέλι, αλλά στην επικονίαση, που επιτελείται χάρη στην ελεύθερη κυκλοφορία τους. O πυρήνας πλέον κάθε οικονομικής δραστηριότητας είναι οι διαδραστικές ενέργειες.

Για νέα προβλήματα χρειαζόμαστε καινοτόμα εργαλεία: μια οικολογική οικονομία πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στην οικονομικο-κοινωνική διαδικασία που προσομοιάζει με την επικονίαση. Στο βιβλίο του, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ σχολιάζει εκτός των άλλων και το γαλλογερμανικό δίδυμο Άνγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης στο Megaron Plus έχει αναλάβει η μεταφράστρια του βιβλίου του και αρχιτέκτων Μελίττα Γκουρτσογιάννη.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 28 Απριλίου, ώρα έναρξης: 19.00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.