Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

«Σκληρά μέτρα» ο όρος της Γερμανίας για τη στήριξ

Αυστηρούς όρους θέτουν στην Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ
Αδιαπραγμάτευτος όρος για τη γερμανική στήριξη στην Ελλάδα είναι η τήρηση σκληρών μέτρων εξυγίανσης, αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «ένα σκληρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών τα επόμενα χρόνια είναι αναπόφευκτο και αναγκαίος όρος, εάν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να εγκρίνουν τη βοήθεια που έχει ζητήσει η Ελλάδα».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Bild της Κυριακής, ο Β.Σόιμπλε καθησυχάζει τους Γερμανούς ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα θα δοθούν μέσω της αναπτυξιακής κρατικής τράπεζας ΙΚΒ και όχι από τον κορβανά του γερμανικού προϋπολογισμού. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι, τονίζει, θα επιβαρυνθούν μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνεια.

Αυτό δεν θα συμβεί, συνεχίζει, καθώς «οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας για το 2010 και ετοιμάζουν επιπλέον προγράμματα και για τα επόμενα χρόνια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για εγγυήσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ, οι οποίες θα δοθούν εάν οι συζητήσεις Ελλάδας, Κομισιόν ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν «καλό τέλος».

«Το γεγονός ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε η γερμανική κυβέρνηση έχουν λάβει απόφαση (για την καταβολή της βοήθειας) σημαίνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι τόσο καταφατική όσο και αρνητική» δήλωσε.

Τα δάνεια, υπογραμμίζει, θα εκδοθούν στο δεύτερο μισό του Μαΐου, και η Ελλάδα ζήτησε τώρα την ενεργοποίηση του μηχανισμού γνωρίζοντας πως για αυτό απαιτείται χρόνος.

Τέλος, σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν είναι ρεαλιστική η επιστροφή στη δραχμή για την Ελλάδα, ο Β.Σόιμπλε εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Τέτοια αιτήματα δεν βοηθούν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στα πλαίσια των (ευρωπαίκών) συνθηκών», καταλήγει.

«Ανοχή και αυστηρότητα στην Ελλάδα» λέει η Κρ. Λαγκάρντ

Απαραίτητη για την επιβίωση του ευρώ είναι η υπέρβαση των ελληνικών δημοσιονομικών προβλημάτων αλλά για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις η Ευρωζώνη πρέπει να είναι αυστηρή, αναφέρει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξή της στην Journal du Dimanche, η Γαλλίδα υπουργός χαρακτηρίζει «κοκτέιλ ανοχής και αυστηρότητας» το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα. «Θέλουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε αυστηροί. Οι Έλληνες δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, με τα ανακριβή στοιχεία που έδιναν και τις ακατάλληλες πολιτικές» δηλώνει η Λαγκάρντ, λέγοντας πως ο έλεγχος θα πρέπει να είναι αυστηρότερος για να μην «πέσουμε σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο».


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.