Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Ενδιαφέρουσα ημερίδα για τον μητρικό θηλασμό
Πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο από την Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τον μητρικό θηλασμό διοργάνωσε χθες στο Δημαρχείο Τρικάλων, η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων. Εισηγητές ήταν ο παιδίατρος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Ε.Σ.Υ. και πρόεδρος Επιτροπής Θηλασμού Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Δημήτρης Αβραμίδης και ο μαιευτήρας χειρούργος γυναικολόγος κ. Κωνσταντίνος Κοτρώνης.
Το πρόγραμμα της ενημερωτικής εκδήλωσης περιελάμβανε προβολή βίντεο για την 1η ώρα μετά τον τοκετό και τις βιοχημικές -ανοσολογικές συστάσεις του μητρικού γάλακτος. Επίσης προβλήθηκε βίντεο που έδειχνε τις τεχνικές θηλασμού, σχετικά με τις θέσεις σωστής σύλληψης στήθους και τα σημεία πείνας, κατάποσης και εκτίμησης επάρκειας θηλασμού για το νεογνό.

Σχεδόν τελευταία στον θηλασμό η Ελλάδα

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κ. Αβραμίδης, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης με χαμηλό ποσοστό στο θηλασμό, γεγονός που οφείλεται στην άγνοια των γυναικών “Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ευρώπης στον μητρικό θηλασμό. Γεγονός που είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως της άγνοιας και της αδιαφορίας. Η εκδήλωση έρχεται να καταπολεμήσει την άγνοια η οποία με την σειρά της θα καταπολεμήσει την αδιαφορία. Βέβαια το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν θηλάζουν στην Ελλάδα «συμφέρει» και τις εταιρίες παραγωγής υποκατάστατων μητρικού γάλακτος που έχουν τεράστια οφέλη.”

Οφέλη μητρικού θηλασμού για παιδί

Στην συνέχεια μίλησε για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το παιδί, τονίζοντας πως όχι μόνο το προστατεύει από διάφορες ασθένειες αλλά κυρίως το ηρεμεί. “Τα οφέλη του παιδιού από τον θηλασμό είναι τα ακόλουθα: Το μητρικό γάλα περιέχει την ιδανική σύνθεση για τη σωματική του ανάπτυξη. Χορηγεί έτοιμα αντισώματα για την προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού. Αυξάνει την επιβίωση των πρόωρων. Ειδικά για τα πρόωρα είναι η ιδανική τροφή, καθώς τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το γάλα μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα λευκωμάτων από το γάλα μητέρων που γεννούν κανονικά. Συμβάλει στην ηρεμία του βρέφους λόγω ειδικής ορμόνης που περιέχει και τέλος συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία λόγω του ψυχικού δεσμού που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το νεογνό”.

Οφέλη για την μητέρα

Από την πλευρά του ο γυναικολόγος κ. Κωνσταντίνος Κοτρώνης μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι για τις μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους λέγοντας μεταξύ άλλων: “Είναι παρά πολύ σημαντικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τις μητέρες που ίσως το αγνοούν, καθώς οι περισσότερες νομίζουν ότι είναι καλό μόνο για τα παιδιά. Αλλά έχουν και οι ίδιες πολλαπλά οφέλη για την υγεία τους, προστατεύει ακόμη και από τον καρκίνο του μαστού σε σημαντικό βαθμό, από τον καρκίνο των ωοθηκών και της οστεοπόρωσης μακροπρόθεσμα. Βοηθάει στην απώλεια του σωματικού βάρους του επιπλέον που παίρνει κάποια γυναίκα στην εγκυμοσύνη, περιορίζει την απώλεια αίματος μετά τον τοκετό και συγχρόνως, είναι οικονομικό και βολικό”.

Οι γυναίκες ξανάρχισαν να θηλάζουν

Ο ίδιος συμπλήρωσε, σχολιάζοντας την άποψη του κ. Αβραμίδη πως τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες άρχισαν να ξαναθηλάζουν, πως αυτό οφείλεται και σε οικονομικούς λόγους: “Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική τάση στο ποσοστό του θηλασμού,η οποία είχε πέσει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες αλλά τώρα οι γυναίκες βλέποντας τα ποσοστά άρχισαν να ξαναανεβαίνουν, γεγονός που μπορεί να οφείλεται και σε οικονομικούς λόγους”, είπε χαρακτηριστικά.

trikalinanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.