Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Εντοπίστηκαν βόμβες και εκρηκτική ύλη σε γκαράζ στον Καρέα


Σημαντικά τα χθεσινά ευρήματα από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής

Των Ιωαννας Mανδρου και Γιαννη Σουλιωτη

Τα σημαντικότερα μέχρι στιγμής στοιχεία που αφορούν την έρευνα για τον «Επαναστατικό Αγώνα» εντόπισαν χθες το μεσημέρι οι διωκτικές αρχές. Σε υπόγειο γκαράζ κτιρίου στην οδό Αντωνιάδου 54 στον Καρέα, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν, όπως αναφέρουν, εκρηκτική ύλη AMFO και έτοιμες βόμβες τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης σκόπευαν να τοποθετήσουν σε μελλοντικούς στόχους. Εκτιμήσεις αλλά και στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η οργάνωση έχει μισθωμένα έως και δέκα ακόμη διαμερίσματα και υπόγεια γκαράζ, τα οποία πρόκειται να ερευνηθούν τις αμέσως επόμενες ώρες. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο γκαράζ υπήρχαν συνολικά τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί αποτελούμενοι από μεταλλικά βαρέλια, το εσωτερικό των οποίων ήταν γεμάτο με την εκρηκτική ύλη AMFO. Πολύ πιθανό είναι τα μεταλλικά βαρέλια να είναι μεγάλες μπουκάλες υγραερίου, τις οποίες οι κατασκευαστές του μηχανισμού έκοψαν και γέμισαν με την εκρηκτική ύλη.

Την ίδια, άλλωστε, τεχνική είχαν εφαρμόσει οι δράστες της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο της Citibank στην Κηφισιά, ενέργεια την οποία είχε αναλάβει με προκήρυξή του ο «Επαναστατικός Αγώνας». Τα συγκεκριμένα ευρήματα στο υπόγειο γκαράζ αξιολογούνται από τις αρχές ως ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς φέρονται να αποδεικνύουν ευθεία διασύνδεση ορισμένων τουλάχιστον εκ των κατηγορουμένων με τη δράση της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Το γκαράζ ήταν νοικιασμένο τα τελευταία δύο χρόνια στο όνομα Δημοσθένης Μανδαλώζης, με τα στοιχεία, δηλαδή, της πλαστής ταυτότητας που βρέθηκε στο πορτ μπαγκάζ του 30χρονου Κωνσταντίνου Γουρνά. Με τα ίδια στοιχεία ταυτότητας είχαν, άλλωστε, ενοικιασθεί και τα δύο διαμερίσματα στην οδό Μήδειας στην Κυψέλη, που χρησιμοποίησαν τα μέλη της οργάνωσης. Πλην των τριών εκρηκτικών μηχανισμών και της εκρηκτικής ύλης, οι αστυνομικοί βρήκαν στο εσωτερικό και τρεις κλεμμένες μηχανές, οι οποίες πιθανότατα είχαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Αντικείμενο περαιτέρω έρευνας αποτελεί η ημερομηνία και η περιοχή από την οποία εκλάπησαν και κυρίως εάν αποδεικνύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» μετά τα χτυπήματά τους συνήθιζαν να εξαφανίζουν τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούσαν για την εκτέλεση των ενεργειών τους και μία από τις ερμηνείες που έδιναν οι αξιωματικοί είναι ότι η οργάνωση χρησιμοποιούσε γκαράζ. Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες εξελίξεις.

Σχέσεις με ποινικούς

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη των διωκτικών αρχών από τις έρευνες έχουν επιβεβαιωθεί και οι σχέσεις μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» με γνωστά ονόματα του οργανωμένου ποινικού εγκλήματος. Φέρεται μάλιστα να υπάρχουν και καταγεγραμμένες συνομιλίες τους. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν καταγραφεί συνομιλίες και με έγκλειστους των φυλακών. Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χαρτονομίσματα, που σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχονται από ληστείες τραπεζών.

Η πιθανότητα ωστόσο να υπάρχει διασύνδεση της τρομοκρατικής δράσης με υποθέσεις απαγωγής επωνύμων, όπως οι υποθέσεις Μυλωνά και Παναγόπουλου, και να προέρχονται τα χρήματα της οργάνωσης από λύτρα, έχει αποκλειστεί από τις έρευνες με βάση τα ευρήματα που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές.

Ο ρόλος του Φούντα

Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των συλληφθέντων που ήδη έχουν καταγραφεί -είχαν ενταθεί μετά το αιματηρό περιστατικό της Δάφνης- προκύπτουν επίσης εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιεραρχία της οργάνωσης και τις επαφές των μελών της.

Τα στοιχεία οδηγούν τις αρχές στο συμπέρασμα πως η τρομοκρατική οργάνωση ήταν ολιγομελής με συγκεκριμένη συγκρότηση και με κατανομή, ανάμεσα στα μέλη της, αρμοδιοτήτων.

Σημαντικός φέρεται να ήταν ο ρόλος του Νίκου Μαζιώτη αλλά και του Κων. Γουρνά που όλα δείχνουν πως ήταν εκείνος που είχε επιφορτιστεί με τη διαχείριση του ταμείου της οργάνωσης. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν τα χρήματα αλλά και μπλοκάκι με σημειώσεις για ποσά που κατέβαλλε είτε για ενοικίαση σπιτιών είτε για την αγορά «καθαρών» όπλων ή για την κάλυψη αναγκών των μελών του «Επαναστατικού Αγώνα».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, οι διωκτικές αρχές, αποδίδουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον βιολόγο Λάμπρο Φούντα που έπεσε νεκρός στη Δάφνη στις 10 Μαρτίου. O εν λόγω ήταν ο μόνος με συνεπή επαγγελματική δραστηριότητα και κοινωνική παρουσία.

«Δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια αν ήταν πάνω ή δίπλα στον Νίκο Μαζιώτη», δήλωνε στην «Κ» την Παρασκευή ανώτατος παράγοντας της ΕΛ.ΑΣ., «αλλά είναι βέβαιο πως ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης».


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.