Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Ξεκίνησε η μεγαλύτερη έρευνα για τις επιπτώσεις των κινητών στην υγεία

Η έρευνα COSMOS θα γίνει σε δείγμα περισσότερων από 250.000 ανθρώπων ηλικίας 18 ως 69 ετών σε Βρετανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία.

Έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς δεκάδες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην υγεία των κατόχων τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφές συμπέρασμα, καθώς τα ευρήματα των ερευνών είναι πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενα. Η γενική εντύπωση του κόσμου είναι ότι τα κινητά μάλλον έχουν επίπτωση στην υγεία, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει ποια ακριβώς είναι αυτή η επίπτωση κι αν πρέπει να μας ανησυχεί.

Την απάντηση ελπίζει να δώσει μια εξαιρετικά φιλόδοξη έρευνα που μόλις ξεκίνησε στην Ευρώπη. Κι όταν λέμε φιλόδοξη, το εννοούμε. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η έρευνα θα κρατήσει 30 χρόνια (!) και θα έχει δείγμα τουλάχιστον 250.000 άτομα από 5 ευρωπαϊκές χώρες. Η COSMOS (Cohort Study on Mobile Communications) θα παρακολουθεί τα "πειραματόζωα" σε πραγματικό χρόνο και θα περιλαμβάνει κυρίως υγιείς ανθρώπους και όχι μόνο ήδη ασθενείς, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες έρευνες.

Ο έλεγχος των υποκειμένων θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα συνυπολογίζονται και τα ιατρικά αρχεία του καθενός, πέρα από το ερωτηματολόγιο που θα καλούνται να απαντήσουν για το πόσο χρησιμοποιούν το κινητό, αν έχουν hands-free κλπ.

Αν όλα πάνε καλά, σε λίγα χρόνια θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για το αν η χρήση του κινητού συνδέεται με ασθένειες όπως ο καρκίνος, αλλά και νευρολογικές παθήσεις, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Πηγή: itnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.