Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Μπαράζ απεργιών στα σχολεία

Κινητοποιήσεις για 4 και 5 Μαΐου προκήρυξαν νηπιαγωγοί - δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά. Στις 4 Μαΐου η απεργία των καθηγητών. Στο τραπέζι προτάσεις για κλιμάκωση

Σκληραίνουν τη στάση τους οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας, καθώς χθες οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλοι - νηπιαγωγοί) αλλά και εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων προκήρυξαν 48ωρη απεργία για τις 4 και 5 Μαΐου.


Η Ομοσπονδία των καθηγητών εξετάζει το ενδεχόμενο απεργιών ακόμα και κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων

Η Ομοσπονδία των καθηγητών εξετάζει το ενδεχόμενο απεργιών ακόμα και κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει και η ομοσπονδία των καθηγητών, έχοντας ως κατεύθυνση την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων (έχουν κηρύξει ήδη 24ωρη απεργία για τις 4 Μαΐου), ενώ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για απεργίες ακόμη και εν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες αρχίζουν στις 14 Μαΐου.

Οι δάσκαλοι, εκτός από τη 48ωρη απεργία στις 4-5 Μαΐου, θα πραγματοποιήσουν νέα 48ωρη τις ημέρες εισαγωγής και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Αύριο δάσκαλοι και καθηγητές διοργανώνουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

«Παλεύουμε ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ.

Από την πλευρά της η ομοσπονδία των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία (ΟΙΕΛΕ) καταγγέλλει «την αθέτηση και ανατροπή των σημείων στα οποία είχε εξασφαλιστεί προσέγγιση εκπαιδευτικών, ιδιοκτητών και υπουργείου, στο πλαίσιο του διαλόγου που οργανώθηκε από το υπουργείο, και την αντικατάστασή τους από όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις των ιδιοκτητών». Το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, εξάλλου, παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου στις 12.30 για να αποκαλύψει -όπως αναφέρουν μέλη της ομοσπονδίας- την αθέτηση των συμφωνημένων εκ μέρους του υπουργείου.

Μιχάλης Νιβολιανίτης
mihalis77@pegasus.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δ. Μπράτης

Σε ποια σημεία διαφωνούμε
Από τις 12/11, οπότε και η υπουργός Παιδείας παρουσίασε τις προτάσεις της για τις αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης, είχαμε εκφράσει την κατηγορηματική μας αντίθεση στην αλλαγή του ισχύοντος συστήματος πρόσληψης (60% ΑΣΕΠ - 40% ενιαίος πίνακας) γιατί ήταν αντικειμενικό και αδιάβλητο. Εξάλλου, δεν είναι σωστό να αλλάζει μέσα σε 12 χρόνια τέσσερις φορές το σύστημα προσλήψεων. Στο πολυνομοσχέδιο που παρουσιάστηκε υπάρχουν διατάξεις, όπως η 3ετής υποχρεωτική παραμονή του νεοδιόριστου στην οργανική θέση, η διετής παραμονή όλων των εκπαιδευτικών στην οργανική τους θέση προκειμένου να θεμελιώσουν το δικαίωμα για μετάθεση κ.ά., που έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κόσμο.

* Ο Δημήτρης Μπράτης είναι πρόεδρος της ΔΟΕ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Μιχ. Κουρούτος

Υπονομεύεται η εκπαίδευση
Προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τις πρόνοιες των Νόμων 2986/2002 και 3194/2003 για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς θωράκισαν το εκπαιδευτικό σύστημα από τις επιθέσεις της αγοράς και υλοποίησαν την επιταγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, που επιβάλλει στην πολιτεία την εποπτεία και τον έλεγχο ποιότητας της εκπαίδευσης όλων των σχολείων που λειτουργούν μέσα στο ενιαίο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατεδαφίζοντας το πρόσφατα επικυρωμένο από το ΣτΕ νομοθετικό πλαίσιο, υπονομεύει την ποιότητα της εκπαίδευσης και παραδίδει το ιδιωτικό κομμάτι της στις βουλιμικές διαθέσεις των δυνάμεων της αγοράς. Για ποιον λόγο άραγε;

* Ο Μιχάλης Κουρουτός είναι πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.