Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Θεσσαλονίκη - Διεθνής Έκθεση Βιβλίου


Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, που φιλοξενεί για 7η χρονιά η πόλη της Θεσσαλονίκης, καλωσορίζει τους βιβλιόφιλους.

Η Έκθεση άνοιξε φέτος τις πύλες της, με τη συμμετοχή 500 εκδοτών από 24 χώρες και 130 από την Ελλάδα.

Τιμώμενη χώρα για φέτος η Κίνα, η οποία με σειρά εκδηλώσεων παρουσιάζει στο εθνικό της περίπτερο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα συγγραφέων και τίτλων, ενώ ο κινέζικος πολιτισμός αναδεικνύεται μέσα από εκθέσεις και προβολές κινέζικών ταινιών.

Η συμμετοχή της Κίνας φέτος ως τιμώμενης χώρας γίνεται εμφανής και με την παρουσία των 230 επισήμων, εκδοτών και συγγραφέων.

Στην έκθεση οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συζητήσουν με διάφορους συγγραφείς.

Μικροί και μεγάλοι μπορούν να απολαύσουν τη χαρά του βιβλίου μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Η 7η ΔΕΒΘ περιλαμβάνει μία θεματική έκθεση αφιερωμένη στην αρχαιότητα και το παρόν, την "Παιδική Γωνιά", τη "Γωνιά για τους Εφήβους" και τη "Γωνιά Gourmet".

Η 7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών.Ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος εγκαινίασε την 7η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου


Ως «ευκαιρία για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων» χαρακτήρισε το επικείμενο επετειακό 2012 (συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους) , ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος υπογραμμίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό και ότι ο πολιτισμός μπορεί να γίνει πηγή ανάπτυξης για την πόλη , αν οι φορείς της με την αρωγή του υπουργείου μας καταφέρουν να αναπτύξουν συνέργιες και να διαμορφώσουν μια ενιαία στρατηγική για τη Θεσσαλονίκη»

Μιλώντας στη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο κ.Γερουλάνος -που ήταν ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού που εγκαινίασε την έκθεση στα επτά συνολικά χρόνια της διοργάνωσης της- υπογράμμισε πως το «πρώτο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε μαζί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και τη νέα ηγεσία του είναι η χάραξη εθνικής πολιτικής βιβλίου που θα χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και συνέπεια».

Ο κ.Γερουλάνος όρισε στη διάρκεια της ομιλίας του ως βασικές αρχές μιας εθνικής πολιτικής για το βιβλίο:

-την προώθηση της αναγνωσιμότητας

- την εξωστρέφεια ώστε να μπορέσει το βιβλίο να ξεπεράσει τα σύνορα της γεωγραφίας και της γλώσσας

- την έμπρακτη στήριξη και ενθάρρυνση των νέων δημιουργών

-την αξιοποίηση των ευκαιριών και δυνατοτήτων που παρέχουν οι τεχνολογίες , για τις οποίες μάλιστα ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε πως αν αναπτυχθούν σωστά μπορούν να γίνουν πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες .

Λίγη ώρα πριν τα εγκαίνια ο κ.Γερουλάνος πραγματοποίησε ολιγόλεπτη συνάντηση και συνομιλία με τον κ. Σαν Σουσάν υφυπουργό Τύπου και Εκδόσεων της Κίνας που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη επικεφαλής 200μελούς αποστολής από τη χώρα του που είναι τιμώμενη στη φετινή 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης .

Χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου απεύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο νομάρχης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης .

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στην πολιτική για το βιβλίο που ασκεί ο δήμος Θεσσαλονίκης (ανέφερε πως στο πλαίσιο του Δήμου λειτουργούν μέχρι σήμερα 17 βιβλιοθήκες) ενώ ο κ.Ψωμιάδης κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού κ.Γερουλάνο να «γράψει τη δική του ιστορία προσφοράς στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπως έκαναν μέχρι σήμερα μόνο δύο πολιτικοί άνδρες - ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ.Ευάγγελος Βενιζέλος».

web.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.