Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

Χρήστος Φερεντίνος: Ενα βραβείο δίνει αυτοπεποίθηση...

Χρήστος Φερεντίνος: Ενα βραβείο δίνει αυτοπεποίθηση...

Εφθασε η ώρα για την πιο μεγάλη γιορτή της τηλεόρασης. Τα τηλεοπτικά βραβεία «Πρόσωπα 2009» αρχίζουν και οι άνθρωποι της τηλεόρασης ετοιμάζονται να φορέσουν τα καλά τους, και θα είναι όλοι εκεί να χειροκροτήσουν αλλά και να χειροκροτηθούν. Για δέκατη τρίτη χρονιά, τα βραβεία, που έχουν γίνει πλέον θεσμός, έρχονται για να βραβεύσουν όλους όσοι δούλεψαν σκληρά τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες. Η λαμπερή γιορτή της τηλεόρασης θα γίνει τη Δευτέρα το βράδυ στο «Σινέ Κεραμεικός» και θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ στις 10 μ.μ. Οικοδεσπότης θα είναι φέτος ο Χρήστος Φερεντίνος, ο οποίος έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο της παρουσίασης και μας μιλά για τη βραδιά, την τηλεόραση, τα βραβεία αλλά και τη σημασία τους.

-Τα παρακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια τα βραβεία;

Εχω βρεθεί, έχω βραβευθεί και ο χώρος μου είναι η τηλεόραση, οπότε παρακολουθώ τη βραδιά με ενδιαφέρον. Είναι μια ωραία διαδικασία, που, αν τη βάζεις στο σωστό μέτρο και δεν τη βλέπεις με σοβαροφάνεια ή δεν την ψωνίζεις, τότε έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

-Το βραβείο της κριτικής επιτροπής ή του κοινού έχει μεγαλύτερη αξία για εσάς ή είναι το ίδιο;

Δεν τα βάζω στη ζυγαριά. Και τα δύο έχουν την αξία τους. Από τη στιγμή που σε ψηφίζει ο κόσμος είναι πολύ μεγάλη καταξίωση. Βέβαια και της κριτικής επιτροπής έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί οι άνθρωποι που ψηφίζουν έχουν διαφορετικό κριτήριο.

-Αρα η σημασία του βραβείου ποια είναι; Καταξίωση; Αναγνώριση;

Σίγουρα αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Είναι ένα χτύπημα στην πλάτη, ότι είμαστε μαζί σου. Οτι γουστάρουμε. Εχει τη δική του σημασία ένα βραβείο και, ειδικά όταν είσαι σε αυτό τον χώρο που αγωνίζεσαι, το βραβείο οπωσδήποτε έχει ξεχωριστή διάσταση, τη δική του σημασία.

-Με δεδομένο ότι το κοινό που θα βρίσκεται μέσα στην αίθουσα θα είναι φίλοι, προσθέτει ή αφαιρεί άγχος;

Σαφώς το κοινό μέσα στην αίθουσα είναι διαφορετικό από το τηλεοπτικό κοινό. Σκοπός είναι να καταφέρεις να τους τραβήξεις την προσοχή. Οχι να την απαιτήσεις. Αν μπορείς να την κερδίσεις.

Γιατί έτσι όπως είναι το στήσιμο του χώρου μέσα, δημιουργείται μια χαλαρότητα και δεν μπορείς να περιμένεις πολλά πράγματα. Αλλά πιστεύω ότι θα κάνουμε μια ωραία παρέα. Γι’ αυτό η ταχύτητα και ο ρυθμός είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθούν και είναι το ζητούμενο. Ομως, χωρίς φλυαρίες, επί της ουσίας πράγματα και με μία δόση χιούμορ.

-Εχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια οι παρευρισκόμενοι να αποχωρούν πριν τελειώσει η βραδιά. Θα σας φέρει σε αμηχανία αν συμβεί, με δεδομένο ότι θα είστε μεταξύ φίλων;

Είναι δεδομένο ότι θα συμβεί αυτό. Εμένα δεν θα με παραξενέψει γιατί ως καλεσμένος παλαιότερα το έχω ζήσει. Από την άλλη, όσο περνάει η ώρα θα ήθελα να βλέπω γεμάτη την αίθουσα.

-Από προηγούμενες χρονιές υπήρξε κάποια χρονιά που να ζηλέψατε;

Μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η βράβευση του Φρέντυ Γερμανού. Εναν άνθρωπο που θαύμαζα από πιτσιρικάς και θεωρώ από τις κορυφαίες τηλεοπτικές - και όχι μόνο- παρουσίες. Αξεπέραστος. Επίσης η βράβευση του Θανάση Βέγγου, αλλά και το 2007 που το βραβείο καλύτερου κωμικού ηθοποιού μετονομάστηκε σε «Σωτήρης Μουστάκας» προς τιμήν του μεγάλου μας ηθοποιού.

Θυμάμαι επίσης την εμφάνιση του Γιώργου Μητσικώστα, που είχε ανέβει στη σκηνή και είχαμε πέσει όλοι κάτω από τα γέλια.

-Τα τηλεοπτικά βραβεία «Πρόσωπα» τιμούν τους ανθρώπους που δουλεύουν μπροστά και πίσω από την κάμερα. Το καλό πρόσωπο της τηλεόρασης. Βέβαια δέχεται και σκληρή κριτική το Μέσο...

Η τηλεόραση ασχολείται πολύ με τον εαυτό της, το έλεγε σε σας την προηγούμενη εβδομάδα και η Δήμητρα Παπαδοπούλου. Και έχει δίκιο σε αυτό. Ανοίγεις την τηλεόραση και παρακολουθείς τι λένε οι μεν για τους δε. Νομίζουν ότι είναι το επίκεντρο του κόσμου όσοι είναι στην τηλεόραση.

Νομίζω ότι θα ήταν ωραίο κάποια στιγμή να καθιερωθούν σε αυτά τα βραβεία και τα Χρυσά Βατόμουρα (γέλια). Με χιούμορ και με διάθεση, όπως πήγε η Σάντρα Μπούλοκ και παρέλαβε και το Οσκαρ και το Βατόμουρο, να υπάρχει μια διάθεση σαρκασμού. Να δέχονται αυτά τα βραβεία όλο τον κόσμο, και τις κόντρες... Γιατί υπάρχουν τόσα βέλη στην τηλεόραση, που θα μπορούσε νομίζω να δίνεις και αρνητικά βραβεία. Ποιος θα ερχόταν θα μου πεις... (γέλια).

-Τα πέντε βραβεία που σας έχουν απονεμηθεί, τα έχετε σε περίοπτη θέση στο σπίτι ή σε κάποιο συρτάρι;

Οταν βλέπω σε ένα σπίτι βραβεία και φωτογραφίες, καταλαβαίνω ότι σε δύσκολες στιγμές τα βλέπεις και ανασαίνεις λίγο. Βρίσκεις καταφύγιο. Κι έλεγα ότι ποτέ δεν θα το κάνω, αλλά σε πληροφορώ ότι τα βραβεία τα έχω βάλει κι εγώ σε ένα ωραίο σημείο στο γραφείο να τα βλέπω.

-Ρίχνοντας μια ματιά στην τηλεόραση, τι γνώμη σχηματίζετε;

Η τηλεόραση έχει τα πάντα. Δεν είμαι από αυτούς που κατακρίνουν την τηλεόραση γενικώς, γιατί πάντα τη βλέπω με έναν σεβασμό γιατί είναι ο χώρος μου.

Λευτέρης Μπιντέλας


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.