Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Τέλος η οικεία γυάλινη φιάλη, μετά 71 χρόνια

http://decideforyourself.files.wordpress.com/2008/05/milk_325.jpg


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τέλος εποχής για τη γνωστή γυάλινη τετραγωνική φιάλη που ταυτίστηκε με το εμφιαλωμένο φρέσκο γάλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Επειτα από 71 έτη συνεχούς παρουσίας -μοναδικό δυσάρεστο διάλειμμα υπήρξαν τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- η γυάλινη συσκευασία, που βρήκε εναλλακτικές χρήσεις ως δοχείο για το δροσερό νερό στα νοικοκυριά ή και ως διάκοσμος σε προθήκες καταστημάτων, αποσύρθηκε για να αντικατασταθεί από ανακυκλώσιμη φιάλη PET, με βιδωτό καπάκι ασφαλείας.

Η γυάλινη φιάλη πρωτοκυκλοφόρησε το 1935, έχοντας σχεδιαστεί στις ΗΠΑ απ' όπου ήρθε και το καλούπι για την παραγωγή της. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1981) σήμανε την προμήθεια νέου καλουπιού από την Ιταλία, καθώς η αρχική ήταν του ενός κουάρτου (0,94645 λίτρα) και έπρεπε να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό λίτρο. Η παραγωγή της γινόταν σε υαλουργία της Λάρισσας, ενώ τα τελευταία χρόνια η Σχολή την προμηθευόταν από τη Βουλγαρία.

Η πρόσφατη λειτουργία του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Γάλακτος και Γαλακτομικών Προϊόντων της Σχολής με υποδομή για την εκπαίδευση στην παραγωγή ευρέος φάσματος γαλακτοκομικών προϊόντων (γιαούρτι, τυροκομικά, παγωτό), υπήρξε η αφορμή για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων της, όπως είπε στην «Κ» ο διευθυντής του Αγροκτήματος της ΑΓΣ, κ. Θαν. Γιαμουστάρης. Η αδυναμία του κοινού να επιστρέφει τις φιάλες στα σημεία αγοράς κατέστησε την αλλαγή απαραίτητη.


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To sxolio sas!!

Αναγνώστες

Ο Admin δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των post στο blog.